Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nastal zimný slnovrat, dni budú opäť dlhšie
Zdielať na

Nastal zimný slnovrat, dni budú opäť dlhšie

BRATISLAVA / V utorok 22. decembra prežívame najkratší deň v tomto roku. Nad ránom nastal zimný slnovrat. To znamená, že je prvý zimný deň a posledný deň s nekonečne dlhou nocou. Od stredy sa dni začnú postupne predlžovať.

Presne 12 minút pred šiestou hodinou ráno nastal zimný slnovrat.

Astronomický jav, ktorý už v minulosti naši predkovia oslavovali piesňami a bosoráckymi zvykmi. Obdobie temnoty sa oficiálne končí. "Vracia sa k nám Slnko. Dni sa začínajú postupne predlžovať a Slnko bude nad obzorom dlhšiu a dlhšiu dobu," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

"Pre našich predkov to znamenalo teplo, dostatok obživy, aj lepšiu nálady," vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská.

Magické obdobie

Hoci sa hovorí, že od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc, tá dnešná je zo všetkých nocí v roku najdlhšia. Preto mala pre našich pohanských predkov mimoriadne silné kúzlo.

Mladé dievky si privolávali lásku, susedia sa mierili, aby do Nového roka nevstupovali pohádaní a hospodári dúfali v bohatý a úrodný rok. "Do domov prišli zamaskované ženy a hospodár mal vždy jednu z nich chytiť za ruku. Tá sa odmaskovala a pod tou plachtou bola oblečená buď bohato, alebo chudobne. A podľa toho hospodár vedel, aký bude nasledujúci rok," vysvetľuje Nádaská.

Oslavy zimného slnovratu nápadne pripomínali to, ako dnes prežívame vianočné sviatky. Ľudia sa stretávali, spievali koledy, piekli medové koláče a popíjali medovinu. Zaujímavé je aj to, že symbolom slnovratu bolo takisto narodené dieťa.

"Počas zimného slnovratu sa oslavovalo Slnko, narodenie Slnka, to si ľudia personifikovali do podoby malého dieťaťa," potvrdzuje Nádaská. 

Dlhšie dni

Potom už počítali dni a chvíľky svetla navyše, ktoré od stredy postupne začnú pribúdať aj nám.

Hovorí sa, že Na nový rok o slepačí krok, dni sa naozaj začnú predlžovať.

Platí aj "Na tri krále o krok dále". Ale míľové kroky to nebudú.

"Je to len o 10 - 12 minút, podľa toho, ktorá časť Slovenska, ale ďalšia pranostika, ktorá hovorí, že na Hromnice o hodinu více, tak tam to už naozaj tá hodina je aj nejaké minútky k tomu," potvrdzuje meteorologička. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články