Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Číňanka kúpila sto psov, aby ich na festivale nezjedli
Zdielať na

Číňanka kúpila sto psov, aby ich na festivale nezjedli

YULIN / Číňanka zaplatila viac ako 1 000 dolárov za sto psov, aby ich nezjedli. Psy mali byť pokrmom na festivale psieho mäsa, uviedli médiá. Mesto každoročne organizuje festival, ktorý venuje zvieraciemu mäsu. Festival vyvolal rastúci odpor u aktivistov na ochranu zvierat.

Milovníčka zvierat Yang Xiaoyun zaplatila 7 000 čínskych juanov (1 100 dolárov) na záchranu psov v juhočínskom meste Yulin.

Číňanka chce psov presťahovať dvetisíc kilometrov od mesta, do svojho bydliska Tianjin. Aktivisti, ktorí hovoria, že festival je krutý, už v minulosti cestovali do mesta a usporiadali demonštrácie. Niektorí kupovali psov, aby ich zachránili pred hrncami, píše portál businnesinsider.com.

Ukradnuté zvieratá

Podľa zverejnenej štúdie charitatívnej organizácie Animal Asia, väčšina psov, ktorí sú určení na konzumáciu, sú ukradnuté alebo túlavé zvieratá.

Festival bol terčom britského komika Rickyho Gervaisa, ktorý na Twitteri vytvoril hashtag "StopYulin2015".

Miestna samospráva sa dištancuje od udalostí. "Niektorí obyvatelia Yulinu majú vo zvyku schádzať sa počas letného slnovratu a konzumovať liči a psie mäso," napísalo zastupiteľstvo vo svojej správe.

reprofot: businessinsider.com

Konzumácia psov

Jesť psov v Číne nie je nezákonné. Vláda vyzvala veľkovýrobcov dodržiavať potravinové zákony.

Samospráva mesta uviedla, že "Festival liči a psieho mäsa počas letného slnovratu" je obchodný termín a značka. Mesto podľa vlastných slov nikdy nezorganizovalo festival psieho mäsa. "Yulin je otvorené, tolerantné a civilizované mesto," dodala samospráva. 

Festival sprevádzal protest, pozrite si priložené video:

Súvisiace články