Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za láskou prešiel peši 700 kilometrov, stále ju nenašiel
Zdielať na

Za láskou prešiel peši 700 kilometrov, stále ju nenašiel

POĽSKO,SLOVENSKO, RUMUNSKO / Medveď Iwo prešiel celé Slovensko, aby si nakoniec našiel frajerku až v Maďarsku. Lenže buď si tam žiadnu fešandu nenašiel, alebo dostal "po papuli" od miestnych medveďov. Už sa totiž vrátil domov.

Púť medveďa Iwa sa začala ešte minulý rok v Poľsku na Morskom Oku. Odvtedy sa ale ochranári nestačia čudovať nad jeho cestovateľskými schopnosťami. "Prešiel cez oblasť Kežmarského štítu, kde musel prekonať výšku cez 2 200 metrov," opisuje riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko.

Poľský maco sa zo Slovenska zatúlal do Maďarska. Tamojšie medvedice sa mu nepáčili, lebo už o niekoľko dní sa vrátil na Slovensko. "Išiel popri krajskom meste Košice, rovno na sever do Bieščad do Poľska," pokračuje Majko.

V ohrození

Tam Iwo ale vydržal iba niekoľko dní a znovu sa vybral na cesty. Tentokrát zamieril na východ. "Z karpatského oblúka vyrazil na ďalšiu výpravu smerom na Ukrajinu a teraz smeruje pravdepodobne k rumunským hraniciam," tvrdí Filip Zieba z národného parku v Poľsku.

Presnú polohu medveďa Iwa na Ukrajinskom území nechcú prezradiť ani ochranári, môže byť totiž v ohrození.  Už teraz sa o vandrujúcom medveďovi hovorí ako o rekordérovi. Doteraz prešiel už viac ako 700 kilometrov. A jeho hľadanie novej frajerky zrejme nekončí.

Nemá domov

Podľa niektorých Iwo nemá kde bývať. "Medveď potrebuje na svoj život veľký areál, a on ho zrejme v týchto krajinách hľadá, len všade je už obsadené," myslí si pracovník TPN Zbyzsek Ladygin.

Medveďa sleduje redaktor Peter Dzurilla:

Súvisiace články