Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Brúsite si nôž na kapra? Poradíme vám, ako ho vykostiť
Zdielať na

Brúsite si nôž na kapra? Poradíme vám, ako ho vykostiť

KOŠICE / Vianočná večera už klope na dvere a kuchárky pomaly brúsia nože na kapra. Príprava sa síce menej zdatným gazdinkám môže zdať náročná, no nie je to tak. Poradíme vám, ako sa jednoducho dá kapor vykostiť.

"Tak v prvom rade potrebujeme dobrý filetovací nôž. Ten je najdôležitejší," hovorí porybný na rybníkoch v Períne Matej Grentzner. Väčšina z nás má obavy najmä z rybacích kostičiek, ktoré môžu uviaznuť v hrdle. "Aj preto je u nás taká nízka spotreba rýb, a pritom je to úplne jednoduché," hovorí Matej Grentzner. 

"Od chrbtovej plutvy si urobíme zárez a vedieme ho po rebrách," opisuje postup Grentzner. Takto sa najrýchlejšie a najlepšie zbavíte kostičiek z kapra. "To pokojne môže jesť aj malé dieťa," hovorí majster rybár. 

Ypsilonky sú najhoršie

Prípravu na pečenie je potrebné precízne dokončiť. Kusy mäsa obsahujú ešte tie najhoršie kosti takzvané ypsilonky. "Nachádzajú sa v chrbtovej časti a v chvostovej časti. Zbavíme sa ich tak, že si urobíme zárezy. Čím bližšie pri sebe. Tie kostičky tam ostávajú, len ich treba prerezať. Oni sa prepečú, takže ich ani nie je cítiť," hovorí Matej Grentzner.

Nie je nič chutnejšie a zdravšie na vianočnom stole ako čerstvá ryba. Podľa porybného by si mali ľudia vyberať aj podľa hmotnosti. "Okolo dva, dva a pol kila je najlepší a najchutnejší. Ten má najchutnejšie mäso," dodáva majster rybár.

Kapor inak

A tu je rýchla a lacná vianočná špecialita. Kapor obaľovaný a vyprážaný v kukuričnej krupici. "Nepoužívame ani vajíčka k tomu. Rybu si len obalíme v kukuričnej krupici," hovorí Matej Grentzner. Ešte pred tým do nej zamiešame mletú papriku, osolíme a potrieme olejom. Ten je zmiešaný s pretlačeným cesnakom.

Takto správne vykostíte kapra. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články