Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vianočné stolovanie. Moderné verzus tradičné
Zdielať na

Vianočné stolovanie. Moderné verzus tradičné

PREŠOV / Ani v čase Vianoc si ľudia na tomto svete nie sú rovní. Od nepamäti sa to odráža na spôsobe výzdoby vianočného stola a aj na podávaných pokrmoch. História dokazuje, že išlo o výrazné kontrasty. Boháči dávali dôraz na majetok, chudoba zase na zvyky a obyčaje.

Viacchodové jedlá vrátane dezertu, všetko servírované služobníctvom. Na jedálnom lístku boli suroviny, ktoré páni videli na svojich cestách v zahraničí. "Odtiaľ si prinášali množstvo cudzokrajných zvykov pre tunajšie obyvateľstvo," hovorí riaditeľ zemplínskeho múzea Maroš Demko.

Pre šľachtu bol dôležitý aj zážitok zo stolovania. Všetko muselo byť luxusne zariadené dôraz sa kládol na červenú a zelenú farbu. "Rybu si nechali doniesť niekde z prímorských krajín," dodáva Demko. "Porcelán na stole, príbory takisto svietniky zdobené sviečkami a taktiež sa dávali aj malé sošky," tvrdí riaditeľka SŠI Michalovce Marianna Behúnová.

Dôležité tradície

Obyčajný ľud si takýto blahobyt dovoliť nemohol. Vianoce boli skromné. Na stole sa nachádzalo iba to, čo sa podarilo vypestovať alebo dochovať. Jedlo sa z drevených misiek. Pozrite si reportáž:

Pre dedinčanov boli dôležité predovšetkým tradície. Roľníci sa snažili o to, aby sa zvyky dedili z pokolenia na pokolenie. "Malo to pre nich veľkú symbolickú hodnotu. Všetky jedlá, ktoré jedli mali zabezpečiť prosperitu. Zdravie rodiny, statku a gazdovstva," dodáva Demko.

Pomenovať súčasné typické stolovanie počas Vianoc je takmer nemožné. V zásade ale platí, že farebné trendy sa z roka na rok menia no tradície zostávajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy