Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ak budeš dobrý, Ježiško ti prinesie... Toto je predsa podplácanie
Zdielať na

Ak budeš dobrý, Ježiško ti prinesie... Toto je predsa podplácanie

BRATISLAVA / Pozor na to, čo rozprávate svojim blízkym, dokonca aj svojim deťom najmä v období Vianoc. Niektoré vianočné sľuby by vás mohli dostať až za mreže. Napríklad už len ak je reč o Ježiškovi. To, že príde, totiž vraj môže byť vnímané ako trestný čin šírenia poplašnej správy.

Podobných viet, za ktoré si koledujeme o pobyt za mrežami, je však hneď niekoľko a sú na to dokonca aj paragrafy. Napríklad sľub, že príde Ježiško, sa dá vnímať ako trestný čin šírenia poplašnej správy podľa paragrafu 361 a 362.

Takisto staré známe, ak nebudeš poslúchať dostaneš, môže byť považované za vydieranie podľa paragrafu 155-158. Odsedieť v base by ste si mohli aj štyri roky. "Vyšetrovateľ by bral do úvahy okrem iného aj okolnosti spáchania trestného činu," informuje prodekan právnickej fakulty Tomáš Strémy.

Zanedbanie povinnej výživy

A čo tak otvorenie listov, ktoré vaše ratolesti písali Ježiškovi? Tu už sa môžete teoreticky dopúšťať trestného činu porušenia tajomstva prepravovaných správ podľa paragrafu 196-198. Pozrite si reportáž:

Liatie olova pri veštení sa môže vnímať ako činnosť, ktorá môže spôsobiť ujmu na zdraví a pozor! Na 3 roky za mreže by vás mohlo dostať navádzanie dieťaťa, aby vydržalo celý deň nejesť. Mohlo by totiž teoreticky ísť o zanedbanie povinnej výživy.

Našťastie Vianoce sú výnimkou. "Keďže v týchto prípadoch môžeme hovoriť o nevinných vianočných žartoch, skutková podstata nemôže byť naplnená," dodáva Strémy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy