Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Takto správne vykostíte kapra
Zdielať na

Takto správne vykostíte kapra

KOŠICE / Príprava vianočného kapra môže byť hračkou aj pre tých menej zdatnejších kuchárov. Takto vedia vykostiť kapra najväčší borci, pozrite sa.

"Tak v provom rade potrebujeme dobrý filetovací nôž. ten je najdôležitejší," hovorí porybný na rybníkoch v Períne Matej Grentzner. Väčšina z nás má obavy najmä z rybacích kostičiek, ktoré môžu uviaznuť v hrdle. "Aj preto je u nás taká nízka spotreba rýb u nás a pri tom je to úplne jednoduché," hovorí Matej Grentzner. 

Takto sa najrýchlejšie a najlepšie zbavíte kostičiek z kapra. "To pokojne môže jesť aj malé dieťa," hovorí majster rybár. "Od chrbtovej plutvy si urobíme zárez a vedieme ho po rebrách," opisuje postup Grentzner. 

Takto správne vykostíte kapra. Pozrite si reportáž:

Ypsilonky sú najhoršie

Prípravu na pečenie je potrebné precízne dokončiť. Kusy mäsa obsahujú ešte tie najhoršie kosti tzv. ypsilonky. "Nachádzajú sa v chrbtovej časti a v chvostovej časti. Zbavíme sa ich tak, že si urobíme zárezy. Čím bližšie pri sebe. Tie kostičky tam ostávajú, len ich treba prerezať. Oni sa prepču, takže ich ani nie je cítiť," hovorí Matej Grentzner.

Nie je nič chutnejšie a zdravšie na vianočnom stole ako čerstvá ryba. Porľa porybného by si mali ľudia vyberať aj podľa hmotnosti. "Okolo dva, dva a pol kila je najlepší a najchutnejší. Ten má najchutnejšie mäso, je už dostatočne osvalený," dodáva majster rybár.

Kapor inak

A tu je rýchla a lacná vianočná špecialita. Kapor obaľovaný a vyprážaný v kukuričnej krupici. "Nepoužívame ani vajíčka k tomu. Rybu si len obalíme v kukuričnej krupici," hovorí Matej Grentzner. Ešte pred tým do nej zamiešame mletú papriku, osolíme a potrieme olejom. Ten je zmiešaný s pretlačeným cesnakom.

Súvisiace články