Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Vianočný šalát pre deti
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Vianočný šalát pre deti

BRATISLAVA / Tradičný zemiakový šalát by nemal chýbať na žiadnom vianočnom stole. Niekde sa robí s majonézou inde zase v kyslom náleve. Viete však, ktorý je vhodný pre naše ratolesti?

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

špeciálna receptúra

Šalát pre naše ratolesti by sme podľa odborníkov mali pripraviť podľa špeciálnej receptúry. "Zemiakový šalát. Ten majú moje vnúčatá radi," hovorí obyvateľka Bratislavy.

"Určite by sme deťom do šalátu nemali dávať majonézu, koreniny alebo horčicu, " hovorí odborníčka na zdravú výživu Katarína Skybová. "Zareaguje na to ich pankreas a žlčník. Odporúčam zemiakový šalát ale bez majonézy. Alebo zemiaky iba s maslom. Žiadny octový nálev," hovorí detská lekárka Katarína Šimovičová.

Recept na detský šalát

Koreňovú zeleninu nastrúhame a trochu obvaríme. Ochutíme kyslou smotanou, pridáme biely jogurt. Dochutíme štipkou soli, niekoľkými kvapkami limetkovej šťavy a na záver pridáme jabĺčko. "Tento šalát môžu konzumovať aj všetci dospelí. Menej tukov prospeje nielen deťom, ale aj nám všetkým," dodáva Skybová.

Poviete si - na Vianoce sa má iba hodovať. Čo sa však týka detí, pozor! Žlčníkový záchvat neobchádza ani ich. "Prejaví sa to zvracaním, bolesťami brucha. Tie detské orgány sú omnoho citlivejšie a jemnejšie tkanivá. Medzi Vianocami a Novým rokom máme kopec detí, ktoré zvracajú, bolia ich brušká," dodáva detská lekárka.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články