Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo robiť, keď vám v krku zabehne kosť?
Zdielať na

Čo robiť, keď vám v krku zabehne kosť?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Kapustnica, zemiakový šalát a ryba. Už dnes mnohých z nás čaká presne takéto vianočné menu. Ale pozor! S tou rybou opatrne. Práve na Štedrý deň totiž evidujú záchranári najviac kostičiek uviaznutých v hrdle. Preto vám teraz poradíme, ako v takejto kritickej situácii postupovať.

Napína vás na kašeľ alebo na vracanie?

Vianočnú idylku vám môže pokaziť aj obyčajná rybacia kosť. Zákerné sú dokonca už aj rybacie kosti s veľkosťou čo i len jeden milimeter. "Kosť sa prilepí na sliznicu buď v ústnej dutine alebo v krku a v mozgu vyvolá pocit cudzieho telesa. To napína na vracanie alebo na kašeľ," hovorí lekár a záchranár MUDr. Viliam Dobiáš.

Pocit, že máte v kosť v krku môže pretrvávať dokonca aj hodinu po tom, ako tam už reálne nie je. Ako sa jej zbaviť? "Je vhodné zajesť nejaké to chlebom, knedľou, zemiakom prípadne to spláchnuť tekutinou," dodáva Dobiáš.

Na zabehnutú kosť sa neumiera

Hoci sú takéto situácie pocitovo veľmi nepríjemné, záchranári odporúčajú, aby ste nerobili paniku. A to dokonca ani v prípade malých detí. Na zabehnuté kosti sa totiž neumiera.

"Skúste si predstaviť milimetrovú kosť v 1,5 centimetrovej dierke. K upchatiu dôjsť nemôže. To je ako vlas vo výlevke umývadle - jeden nemôže zastaviť odtok vody," uzatvára Dobiáš.

Súvisiace články