Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obyvatelia sibírskeho mesta chcú za starostu kocúra, získal 90 percent hlasov
Zdielať na

Obyvatelia sibírskeho mesta chcú za starostu kocúra, získal 90 percent hlasov

Zdroj: Vkontakte

MOSKVA / Stovky obyvateľov sibírskeho mesta Barnaul, ktoré leží 2 900 kilometrov na východ od Moskvy a má 650 000 obyvateľov, sa vyjadrili, že by radšej dali svoje hlasy kocúrovi Barsikovi, ako šiestim kandidátom na starostu.

Ani jeden z miestnych politikov v sibírskom meste Barnaul si podľa všetkého nezískal sympatie voličov, informovala tlačová agentúra AP. Komisia zložená z členov mestskej rady a guvernéra oblasti bude na budúci týždeň vyberať z šestice kandidátov nového starostu.

V neformálnom internetovom prieskume, v ktorom mali obyvatelia vyjadriť svoje preferencie šestici kandidátov a siamskému kocúrovi menom Barsik, získal kocúr 90 percent hlasov.

Vkontakte

"Ľudia už nevedia, komu majú veriť," povedal miestnym médiam dôchodca Jevgenij Kuznecov. Dôvodom popularity kocúra je jednoduchý: "Ľudia prišli na to, že už viac nemôžu veriť politikom."

Populárny kocúr

Ruské médiá venovali 18-mesačnému Barsikovi veľkú pozornosť. Miestni politici však berú vážne odkaz obyvateľov mesta Barnaul, ktoré podobne ako ďalšie ruské mestá zápasí s údajnou korupciou.

Guvernér oblasti Alexander Karlin povedal, že ľudia cez obrázok kocúra Barsika prejavili definitívne želanie na budúcu hlavu Barnaulu. "Dospeli sme k záveru, že voliči kandidátom absolútne nedôverujú," konštatoval predseda miestnej organizácie komunistickej strany Ivan Karpov.

Vkontakte

Sprenevera pozemkov

Igor Savintsev, ktorý riadil mesto od roku 2010 až do svojej rezignácie, je obvinený z predaja obecných pozemkov firmám napojených na jeho rodinných príslušníkov. Pripravil tak mesto o viac ako 11 miliónov rubľov - približne 144 000 eur. Jeho syn Maxim medzitým čaká na súd kvôli podvodu a sprenevery poplatkov potom, čo utiekol do Thajska.

Organizácia "Altai Farmer" začala v meste iniciatívu na financovanie billboardov v centre mesta, ktoré znázorňujú mačacieho kandidáta so sloganom "Iba myši nehlasujú pre Barsika!" Iniciatíva doteraz získala približne 19 eur.

Zdielať na

Súvisiace články