Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ruská vláda chystá ďalšie sankcie proti Turecku
Zdielať na

Ruská vláda chystá ďalšie sankcie proti Turecku

MOSKVA / Ruská vláda chystá proti Turecku ďalšie sankcie. Vzťahy medzi Mosvkou a Ankarou sa prudko zhoršili po zostrelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami minulý mesiac pri turecko-sýrskych hraniciach.

Moskva mimo iného zakáže ruským firmám uzatvárať nové zmluvy s tureckými dodávateľmi v množstve odvetví. Okrem už platných obmedzení v turistike a stavebníctve pôjde taktiež o reštaurácie a hotely, drevárstvo či o výcvik pilotov.

Vylúčení zo štátnych zakázok

Turci budú taktiež úplne vylúčení z ruských štátnych zakázok vo všetkých odvetviach, píše denník Kommersant s odvolaním na to, že mal možnosť nahliadnuť do návrhu príslušného vládneho uznesenia, predloženého premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi 9. decembra. Momentálne sa vraj ladia detaily.

Uznesenie podľa denníka zavedie zoznam prác a služieb, ktoré budú mať turecké firmy zakázané vykonávať v Rusku. Obmedzenia sa ale budú vzťahovať len na nové kontrakty a vláda taktiež bude mať možnosť udeľovať výnimky.

"Nechceme sa sami seknúť ani do ruky, ani do nohy. Sankcie majú byť zamerané v prvej rade na to, aby minimálne poškodili ruskú ekonomiku," objasnil nemenovaný vládny predstaviteľ. Právnici podľa denníka majú výhrady k nejasným formuláciám v návrhu uznesenia.

Zákaz dovozu potravín

Ruský prezident Vladimír Putin v reakcii na zostrelenie ruského lietadla nariadil koncom novembra sankcie proti Turecku, ktoré napríklad zakazujú dovoz potravín a hospodárskych plodín, pozastavujú vládne programy spolupráce a obmedzujú zamestnávanie tureckých občanov v krajine.

Turci sa v Rusku podieľali na stavbách za miliardy dolárov. Rusko z Turecka dovážalo predovšetkým paradajky a citrusy. Zákaz postihol aj dovolenky ruských turistov v Turecku, ktoré je pre Rusov jednou z najobľúbenejších destinácií.

Rozšírenie sankcií ale podľa denníka vyzerá "celkom mäkko." Predstavitelia mnohých odvetví si s úľavou oddýchli, čo platí najmä o prepravcoch v automobilovej doprave, pre pivovarníctvo (turecká spoločnosť Anadolu Efes so svojimi šiestimi pivovarmi ovláda približne 13 až 14 percent ruského trhu) alebo maloobchodu.

Sankcie proti Turecku Rusko stanovilo po zostrelení ruského lietadla na sýrsko-tureckých hraniciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy