Skoro jasno
18°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Rusi opäť v klietke. Dovolenka v cudzine je nemorálna a ohrozuje štát
Zdielať na

Rusi opäť v klietke. Dovolenka v cudzine je nemorálna a ohrozuje štát

Zdroj: ISIFA

MOSKVA / V Rusku sa množia návrhy na zákaz zahraničných dovoleniek, ktorému by mali podliehať všetci zamestnanci štátnych úradov. Návrh podporil podpredseda branného výboru aj šéf ústavnoprávneho výboru ruskej dumy.

Dovolenka v cudzine je podľa Viktora Vodolackého a Vadima Solovjova nemorálna a štátni úradníci sa na nej vystavujú hrozbe kontaktu s cudzími špiónmi.

Množstvo ruských byrokratov podľa agentúry TASS trávi v zahraničí okrem letnej dovolenky aj novoročné sviatky a januárové pravoslávne Vianoce.

Záujem štátu je prvoradý

Podľa Vodolického by štátni zamestnanci mali tráviť voľno v Rusku, aby v neistej medzinárodnej situácii boli rýchlo zastihnuteľní. "Zákaz vycestovania by rovnako vylúčil možné provokácie voči našim ľuďom v cudzine," myslí si poslanec.

Podľa Solovjova musia štátni zamestnanci pochopiť, že záujem štátu je prvoradý. "Obmedzenie niektorých práv v záujme bezpečnosti štátu nie je porušením ústavy," konštatoval Solovjov. "Veď štátni zamestnanci poznajú isté informácie, ktorých šírenie by mohlo štát poškodiť," dodal.

Štátni úradníci už minulý rok v decembri obdržali neoficiálne upozornenie vlády, aby blížiace sa sviatky trávili radšej doma, napísal list Ivestija. Na doporučenie, motivované sankciami a finančnou krízou, ale mnohí z nich nedbali.

Gubernátor vo Varoch

Médiá rozoberali najmä kauzu vicegubernátora Orloveskej oblasti Alexandra Rjavkina, ktorý sa oslavou Nového roku v Karlových Varoch chválil na facebooku.

Ani tento rok sa zrejme ruskí byrokrati nemusia zahraničnej cesty vzdať. Denník Izvestija zverejnil zoznam krajín, ktorí by podľa poslaneckých návrhov mohli byť z turistického embarga vyňatí. Ide o Čínu, Kazachstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Indiu a Pakistan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy