Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Putin burcuje do boja proti terorizmu, varoval Turkov
Zdielať na

Putin burcuje do boja proti terorizmu, varoval Turkov

MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin v posolstve k obom komorám parlamentu poďakoval ruským vojakom bojujúcim s medzinárodným terorizmom a vyzval ďalšie štáty k vytvoreniu "jednotného frontu" proti tomuto javu. Taktiež ostro kritizoval turecké vedenie, ktorému pripísal zodpovednosť za nedávne zabitie dvoch príslušníkov ruských síl v Sýrii. Dal najavo, že nemieni spor s Ankarou riešiť zbraňami.

"Je to boj za slobodu, za pravdu, za slobodu ľudstva," prehlásil o boji proti terorizmu a pripomenul ruské obete z októbrového zničenia civilného lietadla na egyptskom Sinaji. Zomrelo tam 224 mŕtvych. K atentátu sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát.

Vie, kto navaril túto kašu

Ruskí vojaci v Sýrii podľa šéfa štátu bojujú predovšetkým za Rusko a za bezpečnosť ruských občanov, pretože v Sýrii pôsobí aj mnoho teroristov pôvodom z Ruska. "Musíme ich zničiť aj vo vzdialených oblastiach," zdôraznil s tým, že aj to bol dôvod pre nasadenie ruského letectva v Sýrii.

Hoci priamo nemenoval Spojené štáty či ďalšie krajiny, ruský prezident poznamenal, že je jasné, kto destabilizoval Blízky východ. "Vieme prečo sa tak stalo. Kto chcel zvrhnúť nepohodlné režimy... Navarili túto kašu, zničili štátnosť a potom si jednoducho umyli ruky, otvorili cestu radikálom, extrémistom a teroristom," prehlásil.

Teraz je podľa Putina nutné "dať stranou všetky spory a vytvoriť jeden front" pred terorizmom, pôsobiaceho podľa noriem medzinárodného práva a pod záštitou OSN. "Každý civilizovaný štát je povinný prispieť," povedal.

Kto dovoľuje teroristom zarábať

To ale taktiež znamená neuplatňovať dvojitý meter a nerobiť žiadne obchody s teroristami, poznamenal. "Vieme, kto si v Turecku napĺňa svoje vrecko a dovoľuje teroristom zarábať," povedal.

Príslušníci tureckej vládnucej elity podľa Putina kupujú ropu od Islamského štátu a za tieto peniaze si teroristi obstarávajú zbrane a podnikajú atentáty proti občanom Ruska, Francúzska a iných krajín.

Turecko Putin ostro kritizoval aj za zostrelenie ruského bombardéru a zabitie ruských vojakov ako "podlý vojnový zločin". Poslancov ale uistil, že Rusko sa nechystá "rinčať zbraňami," ani nekladie rovnítko medzi spriateleným tureckým národom a časťou súčasnej vládnej elity.

Alláh ich zbavil rozumu

"Asi len Alláh vie, prečo to urobili. Zjavne sa Alláh rozhodol potrestať vládnucu kliku v Turecku, keď ju zbavil rozumu a úsudku," povedal Putin. "Neraz budú ľutovať to, čo spáchali," zaprisahal sa a dal jasne najavo, že ruská odveta sa neuspokojí len so zákazom dovozu tureckých rajčín a ďalšími hospodárskymi sankciami.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naopak vo štvrtok obvinil Rusko, že je samé zapletené do obchodovania s ropou Islamského štátu v Sýrii. "Máme dôkazy a odhalíme ich svetu," povedal. Konkrétne ale zmienil len sýrskeho podnikateľa, ktorý má podľa Erdogana ruský pas.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy