Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do Ruska dopravili telo pilota zostreleného lietadla Su-24
Zdielať na

Do Ruska dopravili telo pilota zostreleného lietadla Su-24

MOSKVA / Na vojenské letisko pri Moskve dopravili telo podplukovníka Olega peškova, pilota bombardéra Su-24 zostreleného minulý týždeň na sýrsko-tureckých hraniciach. Peškov sa spolu s navigátorom Konstantinom Murachtinom po zásahu lietadla tureckou raketou katapultoval. Zabili ho pri zoskoku padákom paľbou zo zeme. Murachtinovi sa podarilo vyviaznuť bez väčších zranení.

Peškovovo lietadlo odovzdala cez víkend v Ankare ruskej strane turecká armáda. O záchranu oboch členov posádky sa po zostrelení lietadla pokúsili ruské vrtuľníky, ale jeden stroj zničili sýrski povstalci, ktoré neďaleko tureckých hraníc bojujú proti silám prezidenta Bašára Asada. Pri incidente zabili jedného ruského vojaka.

Sankcie voči Turecku

Incident s lietadlom zmrazil rusko-turecké vzžahy. Prezident Vladimír Putin sa cez opakované žiadosti Ankary odmieta stretnúť s tureckými predstaviteľmi. Moskva v nedeľu vyhlásila sériu protitureckých sankcií. Týkajú sa najmä turistiky, obchodu a dopravy.

Obranný čin

Zostrelenie ruského lietadla bol obranný čin, povedal v Bruseli po jednaní v centrále NATO turecký premiér Ahmet Davutoglu. Turecká armáda pri ochrane tureckej hranice konala svoju povinnosť premiér si nevie predstaviť, že by sa za incident z minulého týždňa nejaký predstaviteľ Turecka ospravedlňoval.

Turci zostrelili ruské lietadlo 24. novembra, pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy