Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bránili sme sa, hovorí o zostrelení ruského lietadla turecký premiér
Zdielať na

Bránili sme sa, hovorí o zostrelení ruského lietadla turecký premiér

BRUSEL / Zostrelenie ruského lietadla bol obranný čin, povedal v Bruseli po jednaní v centrále NATO turecký premiér Ahmet Davutoglu. Turecká armáda pri ochrane tureckej hranice konala svoju povinnosť premiér si nevie predstaviť, že by sa za incident z minulého týždňa nejaký predstaviteľ Turecka ospravedlňoval.

Podľa premiéra Ankara nestojí o eskaláciu a je otvorená rozhovorom s "ruskými priateľmi" na ľubovoľnej úrovni, aby sa podobná situácia na turecko-sýrskej hranici už neopakovala.

Povinnosť chrániť

"Priali by sme si, aby sa to nestalo," pripustil Davutoglu. Pravidlá postupu tureckého letectva pri narušení vzdušného priestoru krajiny sú ale podľa neho jasné. Ruská strana o nich boli informovaná najmenej trikrát po predchádzajúcich prípadoch, kedy jej lietadla narušili turecký vzdušný priestor.

"Ochrana nášho vzdušného priestoru, našej hranice nie je len právo. Je to pre moju krajinu povinnosť. Žiadny turecký premiér, prezident či iný predstaviteľ sa nebude ospravedlňovať za splnenie povinnosti," prehlásil Davutoglu.

Turecká armáda minulý týždeň v utorok zostrelila ruský bombardér Su-24 na hranici so Sýriou, pretože podľa Ankary narušil vzdušný priestor. Moskva naopak obviňuje Turcov, že lietadlo zničili nad sýrskym územím.

Zmrazené vzťahy

Udalosť zmrazila vzťahy oboch krajín a Rusko pre ňu v sobotu uvalilo na Turecko sankcie, zahrňujúce mimo iné obmedzenia dovozu tureckého tovaru či dopravného spojenia medzi oboma krajinami. Turistom doporučili do Turecka necestovať.

Davutoglu takú reakciu kritizoval a pripomenul, že Rusko používa voči Turecku rovnaký postup, ktorý odmietalo v prípade európskych protiruských sankcií v ukrajinskej kríze. "Napätie nebudeme stupňovať. Nebudeme robiť niečo, čo by ruskí občania mohli vnímať negatívne," podotkol turecký premiér. Ruských turistov podľa neho Turecko víta.

Nebombardovali pozície ISIS

Ankara podľa premiéra stojí o dobré vzťahy s Ruskom a všetkými ďalšími krajinami, ktoré bojujú proti Islamskému štátu (ISIS) a chce s nimi spolupracovať. Zostrelené ruské lietadlo ale nebombardovalo pozície ISIS. "V tejto časti Sýrie nie je jediná pozícia Islamského štátu," prehlásil Davutoglu.

Rusom vraj Turci dávali jednoznačne najavo, že bombardovanie civilistov na tureckej hranici len vytvára nové vlny utečencov. Ponaučením z incidentu podľa Davutogla je aj to, že pri nekoordinovaných postupoch dvoch rôznych koalícií bojujúcich proti Islamskému štátu v jednom vzdušnom priestore, bude zložité vyhnúť sa podobným nešťastiam.

"Pokiaľ bojujeme s Islamským štátom, musíme bojovať len s ním. Nie proti umiernenej opozícii proti civilistom. Aj v nedeľu Rusi bombardovali Idlib a my sme prijímali popálených ľudí. V Idlibe ISIS nie je," upozornil turecký premiér a pripomenul aj ruské bombardovanie humanitárneho konvoja namiereného do sýrskeho Halabu.

Turecko je ale podľa neho pripravené mať otvorené diplomatické či vojenské kanály s Ruskom a všetkými ďalšími krajinami, ktoré s ISIS bojujú.

Znepokojenie aliancie

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg poznamenal, že posledný vývoj len potvrdzuje trvajúce aliančné znepokojenie zo zvýšených ruských vojenských schopností v Sýrii a teda na hraniciach aliancie. "Vítam každý kontakt medzi Moskvou a Ankarou. Dôležité je upokojiť napätie," povedal.

Pozrite reportáž Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy