Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko pritvrdzuje v spore s Tureckom, pozastavilo bezvízový styk
Zdielať na

Rusko pritvrdzuje v spore s Tureckom, pozastavilo bezvízový styk

Zdroj: SITA

MOSKVA, ANKARA / Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok oznámil, že Moskva pozastaví bezvízový režim s Tureckom v reakcii na zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra v turecko-sýrskom pohraničí. Šéf ruského parlamentu Naryškin pohrozil Turecku vojenskou odpoveďou.

Rusko-turecký spor sa v piatok ešte viac vyhrotil, keď Moskva zrušila bezvízový styk s Ankarou a informovala, že prezident Vladimír Putin bezprostredne po zostrelení nereagoval na žiadosť tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana o telefonický rozhovor a o stretnutie na klimatickej konferencii v Paríži. Šéf ruského parlamentu Turecku pohrozil vojenskou odpoveďou.

"Poznáme tých, ktorí to urobili, a tí musia byť súdení. Popri tom bude nepochybne nasledovať reakcia ruskej strany, avšak v súlade s medzinárodným právom. A Rusko má okrem toho právo na vojenskú odpoveď," vyhlásil Naryškin.

Stop víz

Informáciu o pozastavení dohody o bezvízovom styku, ktorá platí päť rokov, oznámil novinárom ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po rokovaní so sýrskym ministrom obrany Validom Mualimom v Moskve. Lavrov použil tvrdý slovník pre hodnotenie tureckého postupu a povedal, že Rusko má stále viac otázok týkajúcich sa skutočných zámerov Ankary a jej skutočného záujmu o likvidáciu terorizmu v Sýrii a o normalizáciu tamojšej situácie.

V zrejmej narážke na Turecko označil Lavrov za vrchol cynizmu situácie, keď "niektoré z krajín susediacich so Sýriou hovoria o oddanosti rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN a označujú sa za účastníkov protiteroristickej koalície, ale hrajú hru, v ktorej teroristom pripadá rola tichých spojencov".

Zoznam teroristov

Hlavnou úlohou svetového spoločenstva je teraz podľa Lavrova čo najskôr zostaviť zoznam teroristických organizácií operujúcich v Sýrii. "Rozhodnutie spočíva v určení, kto je kto. Úlohou je zostaviť zoznam teroristických organizácií, ktoré budú vylúčené z akýchkoľvek politických rokovaní a ktorých sa nebude týkať prímerie," vysvetlil ruské stanovisko minister.

Pokiaľ ide o politické riešenie, musia sami Sýrčania rozhodnúť o svojom osude, uviedol Lavrov. Podporil myšlienku "inkluzívneho" procesu politického urovnania v Sýrii, inými slovami účasti režimu Bašára Assada pri rozhodovaní o budúcnosti krajiny. Západní spojenci Asadovu úlohu v sýrskom zmierení odmietajú a podporujú umiernenú sýrsku opozíciu, ktorá chce terajší režim odstrániť silou.

Vojenská odpoveď

Šéf Štátnej dumy Sergej Naryškina na návšteve Bukurešti vyhlásil, že Rusko má právo na vojenskú odpoveď po zostrelení svojho lietadla tureckou armádou. Akciu označil za "zámernú vraždu ruských vojakov", čo je skutok, ktorý musí byť potrestaný.

Len málo signálov o zmierení v piatok vyslal do Moskvy Erdogan. Varoval Rusko, aby si "nezahrávalo s ohňom". Za neprijateľné označil Putinovo tvrdenie, že Ankara od radikálneho hnutia Islamský štát nakupuje ropu. Spojené štáty podľa neho naopak majú dôkazy, že ruské firmy a ISIS predávajú ropu sýrskemu režimu.

Moskva už podľa neho vyčlenila dodatočné vojenské zdroje určené na posilnenie bezpečnosti ruských bojových lietadiel. Šéf dolnej komory ruského parlamentu pricestoval na návštevu Rumunska, členskej krajiny EÚ, napriek tomu, že sa nachádza na sankčnom zozname Únie v súvislosti s ruskou anexiou Krymu. Rumunsko svoje rozhodnutie vpustiť ho na svoje územie obhajovalo tým, že pricestoval na medzinárodnú konferenciu, na ktorú sa sankcie nevzťahujú, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy