Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Bruseli znížili stupeň ohrozenia zo štvrtého na tretí, no ostražitosť trvá
Zdielať na

V Bruseli znížili stupeň ohrozenia zo štvrtého na tretí, no ostražitosť trvá

BRUSEL / Belgicko znížilo stupeň bezpečnostných opatrení v Bruseli zo štvrtého najvyššieho na tretí, oznámil belgický premiér Charles Michel. Zdôraznil ale, že hrozba trvá.

Najvyšší stupeň zaviedli v sobotu s ohľadom na teroristické útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 ľudí a na ktorých sa podieľali islamisti z Bruselu. Polícia na rôznych miestach Belgicka vykonala vo štvrtok ďalšie razie.

"Hrozba teroristického útoku trvá, ale podľa bezpečnostných odborníkov nie je už rovnaká, nie je bezprostredná. Musíme ale zostať veľmi ostražití," povedal premiér Charles Michel.

Podľa agentúry AFP ale odmietli upresniť, aké poznatky viedli bezpečnostné zložky k záveru, že riziko útokov islamistov je nižšie.

Zatvorené školy a metro

V rámci vyhláseného maximálneho stupňa pohotovosti boli v belgickej metropole v pondelok a v utorok okrem iného zavreli školy a metro. Školské objekty aj podzemné dráhy začali postupne otvárať v stredu a ich bezpečnosť zaisťujú početné policajné posily.

Šéf belgického kabinetu po štvrtkovom zasadaní bezpečnostnej rady štátu tiež uviedol, že prevádzka bruselského metra sa úplne obnoví v piatok.

"To je dobrá správa pre spoločenský život a cestovanie v Bruseli, ale nie je to koniec, je to len začiatok," povedal šéf bruselskej regionálnej vlády Rudi Vervoort.

Významný signál

Belgická metropola, kde sídla aj inštitúcie Európskej únie, stále vyzerá ako obliehané mesto. V historickom centre a na strategických miestach sú rozmiestnené obrnené vozidlá, je tiež vidieť veľa policajtov a vojakov.

"Je to dobré rozhodnutie, významný signál, že pomaly postupujeme vpred k normalizácii situácie, aj keď úroveň tri aj naďalej vytvára abnormálnu situáciu," uviedol podpredseda vlády Kris Peeters.

V ostatných častiach Belgicka platí od soboty tretí stupeň pohotovosti, čo sa podľa úradov zatiaľ nemení.

Záťahy

Úrady oznámili, že polícia vo štvrtok vykonala záťahy na troch miestach mimo Bruselu. Nikoho nezatkli, takže zadržaných podozrivých je stále päť.

Polícia najprv prehľadala dom v meste Sambreville, asi 80 kilometrov južne od metropoly, a potom dva objekty v meste Verviers, čo je asi 125 kilometrov východne od Bruselu. Podľa belgickej spravodajskej stanice RTBF policajti hľadali muža, ktorý ale už najskôr utiekol do Maroka.

Pozrite si situáciu v Bruseli:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy