Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Europarlament po útokoch v Paríži: Sme vo vojne s terorom
Zdielať na

Europarlament po útokoch v Paríži: Sme vo vojne s terorom

ŠTRASBURG / Začíname chápať, že sme vo vojne s terorom. Robíme kroky, ale prichádzajú neskoro. Sprísnené kontroly nás zdržujú, ale chápeme ich. Toto sú len niektoré dojmy našich europoslancov, ktorí sa stretávajú vo francúzskom Štrasburgu na prvej schôdzi Europarlamentu po parížskych útokoch.

Prvýkrát od teroristických útokov v Paríži zasadá Európsky parlament v Štrasburgu. Sprísnené bezpečnostné pravidlá platia aj tu. Cítia ich, od bežných ľudí cez novinárov až po poslancov, všetci.

Stany pred Európskym parlamentom sú novinkou, predtým ľudia prechádzali prehliadkami až priamo v budove. Kontrolujú viac aj autá smerujúce do podzemného parkoviska. "Sú tam ozbrojení muži s nabitými samopalmi," tvrdí poslanec Miroslav Mikolášik.

Kontrola áut

Európa sa mení. Hlavne ľudia, ktorí často cestujú vidia zmeny. Najmä francúzske hranice po útokoch strážia neustále. Platia tu kontroly. Nie každý musí vyťahovať pas, či občiansky preukaz. Ak sa policajtovi zdá posádka auta podozrivá, odstaví vozidlo nabok.

"Zastavili nás policajné kontroly, prezerajú nám autá. Musel som otvoriť kufor," opisuje europoslanec Branislav Škrípek. "Mňa tiež kontrolovali, keď som išla autom v Bratislavy," dodáva europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Minúta ticha

Útokmi a spomienkou na ne sa otvárala schôdza parlamentu. "Dnes sa tu prvý raz od útokov stretáva inštitúcia, ktorá má sídlo priamo vo Francúzsku. Na pamiatku obetí v Paríži, ale aj v Bamaku, keďže všetky tieto útoky majú súvis, prosím povstaňte," povedal na začiatku schôdze predseda parlamentu Martin Schulz.

Minútou ticha si poslanci uctili pamiatku parížskych útokov. Mnohí si myslia, že posledné krviprelievanie je aj zlyhaním spravodajských služieb napríklad vo Francúzsku či Belgicku.

"Priamo v Bruseli, priamo pod nosom Európskej komisie, parlamentu vyrástlo hniezdo teroristov," povedal europoslanec Richard Sulík. "S tým súvisí aj poučenie pre spravodajské služby," tvrdí europoslanec Ivan Štefanec. Teroristické útoky, či utečenecká kríza budú dominovať tohtotýždňovej plenárnej schôdzi v Štrasburgu.

V Štrasburgu je redaktor Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy