Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vzdelanie nie je rozhodujúce. Šéf europarlamentu má len výučný list
Zdielať na

Vzdelanie nie je rozhodujúce. Šéf europarlamentu má len výučný list

BRUSEL / Na čele Európskeho parlamentu stojí muž, ktorý nemá ani maturitu. Predseda europarlamentu Martin Schulz je vyučený knihovník. Prezidentom Únie, ako ho volajú, sa stal pritom dvakrát po sebe. Vysoko ho napriek nízkemu vzdelaniu hodnotia aj politológovia.

Podľa oficiálnych zdrojov Európskej únie šéf europarlamentu absolvoval dvojročné učilište. Vyučil sa za predavača kníh. Maturitu neabsolvoval.

"Je úsmevné, že na jednej strane oni sami požadujú 40 percent ľudí, že musí mať vysokú školu a predseda Európskeho parlamentu nemá ani len maturitu," konštatuje europoslanec Richard Sulík.

"Je to naozaj prekvapujúce. Človek na takejto vysokej pozícii by mal mať lepšie vzdelanie," hovorí europoslanec Ivan Štefanec.

Minimálne vzdelanie

Na Slovensku tiež viedli diskusiu o tom, aké minimálne vzdelanie majú mať napríklad starostovia. Vláda chcela určiť minimum, lenže proti sa postavil ústavný súd. Podobne to funguje aj v zahraničí.

"Kandidáti na poslancov Európskeho parlamentu, podobne ako kandidáti na poslancov slovenského parlamentu, nemusia spĺňať nijakú minimálnu požiadavku vzdelania," uviedla Soňa Mellak zo zastúpenia Európskeho parlamentu.

Nadštandardný politik

Voliť si občania môžu kohokoľvek. Hoci má šéf europarlamentu nízke vzdelanie, ovláda až päť svetových jazykov.

"Martin Schulz je výborným príkladom toho, že výška dosiahnutého vzdelania nie je vždy rozhodujúca," povedala europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

"Ja som mal možnosť s Martinom Schulzom osobne komunikovať a mal som veľmi dobrý pocit z jeho celkovej pripravenosti, jeho rozhľadenosti. Je to podľa mňa nadštandardný politik," uviedol politológ Grigorij Mesežnikov.

Martin Schulz je síce šéf europarlamentu, no vyučil sa za predavača kníh, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy