Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Z mráčika minischengenu nezaprší, povedal po summite Kaliňák
Zdielať na

Z mráčika minischengenu nezaprší, povedal po summite Kaliňák

BRUSEL / V reakcii na teroristické útoky v Paríži chce Európska únie lepšie chrániť svoje vonkajšie hranice a mať väčší prehľad o tom, kto cez ne prechádza. Zhodli sa na tom na mimoriadnom stretnutí v Bruseli ministri vnútra a spravodlivosti členských krajín únie.

Po poslednom útoku bojovníkov z teroristickej organizácie Islamský štát na európskej pôde by sa tiež mali sprísniť podmienky pre držanie zbraní či obchodovanie s nimi, rovnako ako zlepšiť výmenu informácií.

Do konca roku by tiež členské krajiny EÚ mali nájsť zhodu s europarlamentom na pravidlách celoeurópskeho registrov pasažierov v leteckej prevádzke (Passenger Name Register, PNR).

Trvalý základ

"Cieľom je mať jednoduchý, operatívny a výkonný stupeň spolupráce na trvalom základe," povedal novinárom po mimoriadne zvolanom stretnutí luxemburský vicepremiér Etienne Schneider. Práve Luxembursko je teraz predsedníckou krajinou EÚ.

O stretnutie požiadalo Francúzsko. Rozsiahly teroristický útok v jej hlavnom meste vzal presne pred týždňom život 130 ľuďom. Unijné štáty opäť podľa Schneidera jasne vyjadrili solidaritu so zasiahnutou krajinou.

Už v utorok ministri obrany dvadsaťosmičky vyhoveli žiadosti Francúzska poskytnúť mu v prípade potreby vojenskú pomoc.

Nehovorili o minischengene

Z mráčika minischengenu nezaprší, povedal po dnešnom rokovaní Rady ministrov vnútra a spravodlivosti v Bruseli minister vnútra Robert Kaliňák. Šéf nášho rezortu vnútra hovoril s ministrom vnútra i spravodlivosti Holandska, ktoré vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny navrhuje.

"Obaja ministri povedali, že nehovorili o minischegnene, ale o nápade opatrenia piatich krajín, ktoré sú finálnymi destináciami a ktoré majú 80 percent migrantov," uviedol s tým, že malo ísť len o zavedenie hraničných kontrol a nie o ochranu hraníc.

Rozvíjanie, nie obmedzovanie

Podľa ministra to bol skôr tlak na krajiny, ktoré si neplnia svoje úlohy, a to najmä na Grécko. Vytvorenie minischengenu odmietli všetci ministri.

"Schengen je najväčšou vymoženosťou Európskej únie a preto ho musíme rozvíjať a nie obmedzovať. A to sa dá len tak, že budú lepšie chránené vonkajšie hranice," vyhlásil.

Pozrite si reportáž Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy