Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pri policajnej akcii na predmestí Paríža zomreli v stredu až traja ľudia
Zdielať na

Pri policajnej akcii na predmestí Paríža zomreli v stredu až traja ľudia

PARÍŽ / Protiteroristiský zásah, ktorý bol v stredu, na parížskom predmestí Saint-Denis mal troch mŕtvych. Doteraz úrady oficiálne informovali o dvoch obetiach - údajnom organizátorovi atentátov v metropole Abdelhamidovi Abaaoudovi a jeho sesternici Hasne Aitboulahcen.

Novú bilanciu v piatok zverejnila prokuratúra. Novo nájdené telo patrí žene. Abaaoud sa po útokoch skrýval v Saint-Denis. V čase atentátov sa ale podľa nemenovaných policajných predstaviteľov pohyboval na linke metra smerujúceho od koncertnej siene Bataclan.

Kamery v metre

Belgičana marockého pôvodu Abaaouda pre týždňom v piatok okolo 22:00 hod. stredoeurópskeho času zachytili bezpečnostné kamery medzi stanicami Croix de Chavaux a Monreuil, ktoré sú súčasťou linky deväť parížskeho metra, informoval denník Le Parisien.

Miesto je od Bataclanu a ďalších lokalít, kde teroristi udreli, vzdialené len niekoľko staníc. Neďaleko zastávok, kde bol Abbaoud nafilmovaný, našli čierny seat s ukrytými útočnými puškami.

Razia v Saint-Denis

Abaaoud zahynul v stredu pri policajnej razii v Saint-Denis. Spolu s ním zomreli aj dve ženy. Jednou z nich bola podľa polície jeho sesternica Hasna Aitbaulahcen, ktorá na svojom tele odpálila trhavinu. Jej identita musí byť ešte podľa televízie BFM TV formálne nepotvrdená.

SITA

Prokuratúra v piatok informovala, že pri zásahu našli jej pas. Totožnosť tretieho tela je neznáma. Úrady bezprostredne po zásahu v Saint-Denis nevylučovali, že pri operácii bezpečnostných jednotiek zahynuli traja ľudia.

Svedectvo ženy

Spravodajská televízia SkyNews v piatok priniesla svedectvo istej ženy zo Saint-Denis, ktorá je presvedčená, že si Abaaouda na tomto predmestí v noci po atentátoch všimla.

"Videla som ho v moslimskom odeve pri dome s asi ôsmimi či desiatimi ľuďmi," povedala Amel Alla. "Fajčili marihuanu a popíjali pivo," dodala. Uviedla tiež, že Abaaoud upútal jej pozornosť, pretože ako jediný mal na sebe moslimský odev.

Nebezpečenstvo nemizne

Po likvidácii Abaaouda bezpečnostní experti varujú, že teroristické nebezpečenstvo kvôli zradikalizovaným moslimom v Európe nemizne. Podľa Rolfa Tophovena z inštitútu krízovej prevencie v nemeckom Essene síce zrejme nejaký čas potrvá, kým vznikne nová teroristická bunka, "je ale dostatok ľudí, ktorí môžu zaujať Abaaoudovo miesto".

"Povedané lekárskou terminológiou: nádor bol odstránený, sme si ale istý, že rakovina sa bude šíriť ďalej," dodal Tophoven.

Salah Adbeslam

Pátranie po parížskych atentátoch sa teraz sústredí na Salaha Adbeslama, ktorý sa do útoku tiež zapojil. Šéf francúzskej polície Jean-Marc Falcone v piatok vo francúzskom rozhlase vyhlásil, že úrady nevedia, či sa ukrýva na území Francúzska.

SITA

"Nemôžeme povedať nič o mieste, kde je," povedal Falcone. Vo štvrtok podobné vyhlásenie urobil aj francúzsky premiér Manuel Valls.

Stovky razií

Francúzska polícia pokračuje v raziách, ktorých od atentátov podľa televízie BFM TV vykonala viac ako šesťsto. Zadržali niekoľko osôb a objavili desiatky zbraní. V noci zo štvrtka na piatok bezpečnostné jednotky prehľadali napríklad mešity v Breste na západe krajiny, nikoho ale nezatkli.

Viacero médií sa v piatok venuje Hanse Aitboulahcen, ktorej minulosť sa snaží zmapovať. Napríklad britský bulvárny denník The Sun píše, že v minulosti chodila po večierkoch, zaujímala sa o mužov, alkohol a cigarety.

Rýchla radikalizácia

Ďalšie spravodajské portály s odvolaním sa na príbuzných uvádzajú, že si odfarbila vlasy na blond, hodiny trávila na Facebooku s internetovými priateľmi a v živote neotvorila korán.

Jej radikalizácia podľa známych bola náhla, mnohí tvrdia, že život podľa prísnych moslimských pravidiel by si sama nevybrala, takže sa musela stať obeťou náboženských vymývaní mozgov.

Teroristické útoky zvýšili záujem Francúzov o službu v armáde. Od atentátov podalo žiadosť o vstup do vojska viac ako 7 000 ľudí.

Svedkom policajnej razie bola aj Slovenka, pozrite si reportáž:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy