Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vo Francúzsku rozkvitá biznis s amatérskymi videami z atentátov
Zdielať na

Vo Francúzsku rozkvitá biznis s amatérskymi videami z atentátov

PARÍŽ / Vo Francúzsku sa rozvinul obchod s amatérskymi videozáznamami udalostí okolo teroristických útokov. Ako napísal denník Le Monde, jav to nie je úplne nový, ale intenzita, s akou sa tento malý trh vyvinul v súvislosti s nedávnymi atentátmi, predsa len reportérom vyrazil dych.

"Piate video je osudné, vyzerá ako film," hovorí obyvateľ parížskeho predmestia Sanit-Denis, ktorý sa snaží predať novinárom amatérske zábery z útoku polície v stredu dopoludnia 18. novembra. "400 eur," požaduje.

"Pokiaľ sú vidieť zábery streľby a policajta v temnej diaľke, je to za 500 eur, inak len zvuk je za 100 eur," rozhorčuje sa Pascal Jalabert, editor spravodajstva skupiny východofrancúzskych médií Ebra, ktorého cituje FTVinfo.

Podnikanie pod kabátom

Iný novinár priamo z FTVinfo Kocila Makdeche hovorí, ako ho predajcovia oslovili so zábermi ponúkanými "pod kabátom" v zákutí ulice. Iní sa púšťajú do "podnikania", bez toho, že by sa nejako zvlášť skrývali. Le Petit Journal nakrútil skupinu osôb, ktorá obchoduje so záznamami otvorene na ulici.

Okolnosti policajného útoku posilňujú množstvo a záujem o amatérske dokumenty. Pôsobivá prestrelka medzi policajtmi a džihádistami zabarikádovanými v ulici Corbillon začala v stredu veľmi skoro, okolo 4:30 hod. Mnohí obyvatelia ju nakrúcali zo svojich telefónov, kým sa začali postupne na miesto dostávať kamery televíznych štábov.

Amatérske záznamy

Amatérskych záznamov ukazujúcich dom, kde boli teroristi, ohlušujúcu streľbu z automatických zbraní alebo pohyby policajtov, naplno využili televízne stanice od BFM-TV po I-Télé Matin, uviedol Le Petit Journal. To ale neznamená, že ich nakúpili, pretože niektorí svedkovia dávajú svoje snímky zadarmo alebo ich voľne zverejňujú na sociálnych sieťach.

SITA

"Nestaviame sa proti princípu nakupovania nejakých dokumentov," uvádza pre denník Le Monde Hervé Béroud, redakčný riaditeľ BFM-TV. Napriek tomu stanica tvrdí, že od 13. novembra zaplatila len za dve fotografie Ismaila Omara Mostefaia, jedného z extrémistov, ktorý sa vyhodil do povetria v hudobnom klube Bataclan. Snímky vraj získala z druhej ruky. Video vraj takto nezískala žiadne.

Biznis

Podľa Bérouda sa BFM-TV nechce púšťať do "veľkolepého preteku alebo dražby". Snímky musia mať nosnú informáciu. Platiť za ne súkromníkom je ale dosť tabuizovaná záležitosť.

V Saint-Denis reportér z Le Petit Journal zaznamenáva jedného z predajcov: "Urobil som tvoju prácu. Mal som odvahu to urobiť. Riskoval som svoj život," hovorí jeden z nich. Potom ozrejmí aj ekonomický dôvod: "Sú tam aktuality, viem, že na tom môžem zarobiť peniaze. Nemám inú prácu."

Eurá za nahrávky

Médiá, ktoré si berú menšie servítky s kupovaním záznamov, sú tie anglosaské, ktoré sú na tieto praktiky zvyknuté. Le Petit Journal zaznamenal reportérku hovoriacu anglicky, ktorá zaplatila 200 eur v hotovosti, potom čo sama priznáva, že už zaplatila 250 eur za štyri iné videá. Za pochodu z nej vypadne, že robí pre spravodajskú spoločnosť BBC. Ale popiera, že zaplatila za nejaké obrázky.

V posledných dňoch britské médiá zverejnili až šokujúce ametérske dokumenty. Daily Mail vysielala záznamy z vnútra Bataclanu, na ktorom sa objavili mŕtve telá. Odkúpili ich od Daily Mirroru, ktorý na ne získal práva. Na svojom portáli ukázal tiež zábery kamerového systému získaného v jednej z kaviarní napadnutých kalašnikovmi v piatok večer. "Toto video ponúkali za 50 000 eur," povedal Hervé Béroud z BFM-TV. Stanica to ale odmietla, pretože nahrávka je "šokujúca".

Tisíc eur

Francúzsky nedeľník Journal du Dimanche informoval, že po piatkových večerných útokoch mu dvaja svedkovia ponúkli tri videá a tucet fotografií z útoku na bar a pizzeriu za 1 000 eur. Malo ísť o "exkluzívnu ponuku", teda, že by predajcovia záznamy po transakcii na svojich zariadeniach zmazali.

SITA

"Hanba všetkým tým ľuďom, ktorí obchodujú so zúfalstvom," sťažuje sa internetový surfista v komentári pod reportážou umiestnenou na Facebooku denníkom Le Petit Journal. "Zarábať peniaze na nešťastí ľudí je hnusné. Pokiaľ by tam bol niekto z vašej rodiny, urobili by ste to? Hnusíte sa mi," reagoval ďalší. Journal du Dimanche zase odsudzuje tých, ktorí online zarábajú peniaze na vojne.

"Keby som mal fotografie, tak by som ich predal. Vzhľadom na to, čo na tom zarobí BFM-TV, TF1 a iní, si len beriem svoj podiel," odsekol jeden z prispievateľov na svojom komentári na Facebooku. "Kým budú ľudia, ktorí budú kupovať, budú existovať aj ľudia, ktorí budú predávať. To je univerzálny zákon," tvrdí ďalší. "Prestaňte sa hrať na svätých, všetci budete prilepení k vašej veľkej obrazovke, keď budú zakúpené videá vysielať," uzatvára ďalší podľa Le Monde.

Toto je jedno z videí, ktoré sa predajcovia snažia speňažiť, pozrite sa:

Situáciu v Paríži sledujú reportéri Martin Krpač a Rasťo Striško.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy