Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Turecko chce upokojiť napätie s Ruskom, Davutoglu napísal list
Zdielať na

Turecko chce upokojiť napätie s Ruskom, Davutoglu napísal list

ANKARA / Turecko bude spolupracovať s Ruskom a svojimi spojencami na upokojení napätia, ktoré vzniklo po utorkovom zostrelení ruského bombardéra Su-24 tureckými stíhačkami neďaleko sýrskej hranice, uviedol vo štvrtok turecký premiér Ahmet Davutoglu v článku zverejnenom v britskom denníku Times.

Davutoglu zaslal denníku Times list a napísal v ňom, že po incidente z utorka 24. novembra, ktorý spôsobil najvýraznejšie zhoršenie vzťahov medzi Ankarou a Moskvou za posledné obdobie, už prebiehajú diskusie.

"Teraz sa konajú nevyhnutné rozhovory. Hoci opatrenia na obranu nášho územia budú stále v platnosti, Turecko bude spolupracovať s Ruskom a našimi spojencami na upokojení napätia," uviedol v novinách Davutoglu, ktorého citovala aj tlačová agentúra Reuters.

Odveta proti Turecku

Rusko sa vo štvrtok už skôr vyhrážalo odvetou proti Turecku a ruskí predstavitelia vyhlásili, že stále čakajú na logické vysvetlenie zostrelenia ruského bombardéra. Turecko však odmietlo tieto vyhrážky ako "emotívne" a "nevhodné".

Vojna slov sa navyše ešte vyostrila, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zareagoval na ruské obvinenia, že Turecko nakupuje ropu a zemný plyn od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Erdogan odpovedal totiž tým, že obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho podporovateľov vrátane Ruska, že to oni sú skutočným zdrojom finančnej aj vojenskej moci Islamského štátu.

Pokus o zmierenie

Utorkové zostrelenie ruského bombardéra tureckými vzdušnými silami bolo jednou z najvážnejších potýčok medzi členskou krajinou NATO a Ruskom a ešte viac skomplikovalo medzinárodné snahy o porážku militantov Islamského štátu.

Svetoví lídri vyzvali obe strany, ruskú aj tureckú, aby sa vyhli stupňovaniu situácie. Turecký premiér Davutoglu sa očividne pokúsil zmierniť roztržku a vyhovieť apelu západných krajín, a tak poslal spomínaný list do britského denníka Times. 

Turecko zostrelilo ruské lietadlo v utorok, pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy