Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Turecký prezident Erdogan prejavil ľútosť nad zostrelením ruského lietadla
Zdielať na
Zahraničie

Turecký prezident Erdogan prejavil ľútosť nad zostrelením ruského lietadla

Zdroj: SITA

ANKARA / Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu najavo ľútosť nad utorkovým zostrelením ruského stíhacieho bombardéra Su-24, ktoré vyhrotilo vzájomné vzťahy oboch krajín. Informovala o tom agentúra AP. Podľa Erdogana by bolo lepšie, keby k incidentu vôbec nedošlo.

"Želáme si, aby sa to nikdy nestalo, ale stalo sa to. Dúfam, že sa niečo podobné nebude opakovať," vyhlásil Erdogan v prejave k svojim stúpencom, počas ktorého predtým kritizoval ruské vojenské aktivity v Sýrii. Ankara aj Moskva by teraz podľa neho mali k celej záležitosti pristupovať pozitívnejšie.

Turecká armáda zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24 na hranici so Sýriou, keďže podľa Ankary narušil turecký vzdušný priestor. Moskva však obviňuje Turecko, že lietadlo zničili nad sýrskym územím. Obe krajiny odvtedy podnikli niekoľko opatrení.

Opatrenia štátov

Kým Rusko už v priebehu týždňa obmedzilo cesty svojich občanov to Turecka či skomplikovalo cestu tureckým kamiónom, Ankara dnes odporučila svojim občanom, aby okrem nevyhnutných prípadov odložili akékoľvek cesty do Ruskej federácie.

Vo vyhlásení tureckého ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že Ankara k tomuto kroku dospela po tom, ako sa objavili správy, že tureckí občania, ktorí v Rusku žijú, alebo sú tam na návšteve, čelia problémom, ktoré im spôsobujú ruské úrady.

Stretnutie

Podľa agentúry Reuters ide o najnovšiu eskaláciu konfliktu medzi Ruskom a Tureckom, ktorý vznikol po tom, ako turecké vzdušné sily zostrelili v utorok ruský stíhací bombardér Su-24 zapojený do leteckých operácií proti islamským militantom v Sýrii.

Erdogan v sobotu vyhlásil, že by sa rád stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na klimatickom summitu, ktorý začína v pondelok v Paríži.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy