Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Medvedev poveril vládu vypracovaním sankcií proti Turecku
Zdielať na

Medvedev poveril vládu vypracovaním sankcií proti Turecku

MOSKVA / Ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil vláde vypracovať do dvoch dní zoznam "obmedzujúcich opatrení" voči Turecku. Útok tureckej armády proti bombardérovi Su-24, ku ktorému došlo v utorok na hranici medzi Tureckom a Sýriou, označil za akt agresie proti Rusku.

Podľa Medvedeva sa ruská odveta bude týkať spoločných investičných projektov, fungovaniu tureckých firiem v Rusku a dodávok tureckého tovaru vrátane potravín. Niektoré projekty môžu byť pozastavené, iné zrušené.

Hovorca Kremľu Dmitrij Peskov predtým novinárom povedal, že embargo na dovoy tureckého tovaru nariadené nebolo a o jeho zavedení sa zatiaľ neuvažuje.

Časovo neobmedzené

Medvedev prehlásil, že odvetné opatrenia nebudú časovo obmedzené. Vládny návrh má byť predložený čo najskôr, aby bolo možné zahájiť "odpovedajúce procedúry". Rusko na turecký útok odpovie opatreniami "vojenského, diplomatického a ekonomického charakteru," povedal predseda ruskej vlády.

"Je to nepochybne akt agresie proti nášmu štátu zo strany Turecka, nášho suseda a naviac člena Severoatlantickej aliance," prehlásil Medvedev. "Vojenská a diplomatická reakcia nasledovala a ďalšia sa chystá," dodal.

Zadržali 39 tureckých podnikateľov

Miestne úrady na vypracovanie sankcií ani nečakajú. Internetový portál Gazeta.ru informoval o zadržaní 39 tureckých podnikateľov na poľnohospodárskej výstave v Krasnodare na juhu krajine pod zámienkou, že nemajú podnikateľské víza.

Čaká ich pokuta a vyhostenie. "Požiadavky voči tureckým občanom v Rusku sa jednoznačne sprísnili po tom, čo turecké letectvo zostrelilo ruské lietadlo na hraniciach so Sýrii," konštatovali noviny. Desiatky ďalších Turkov sa museli vrátiť od hraníc, hoci sa oficiálne pravidlá nezmenili a dovoľujú pobývať v Rusku až 30 dní bez víz. Momentálne je v Rusku asi 86 000 Turkov.

Kontrola potravín

Ruská vláda rovnako oznámila, že nariadila zosilnenie kontroly dovozu poľnohospodárskej produkcie z Turecka. Príčinou je údajné opakované porušovanie ruských noriem. Podľa oznámenia ruského kabinetu tureckí vývozcovia neraz porušili ruské normy, ktorým nezodpovedá v priemere 15 percent dovážaných produktov. Prečo ruské úrady proti porušovaniu noriem nezasiahli skôr, informácie neuvádzajú.

Na hraniciach aj priamo v tureckých prevádzkach budú ruské orgány robiť rozšírené previerky dovážaného tovaru, povedal agentúre Interfax ruský minister poľnohospodárstva Alexandr Tkačov. Od začiatku roka podľa neho ruskí kontrolóri v 40 prípadoch objavili v tureckom tovare škodcov alebo zakázané látky.

Zastavené investície

Vicepremiér krymskej autonómnej vlády dosadenej Moskvou oznámil, že Krym zastavil realizáciu tridsiatich tureckých investičných projektov v hodnote pol miliardy dolárov. Ruslan Balbek novinárom povedal, že projekty sa týkajú najmä stavebníctva, turistiky, telekomunikácií a dodávok potravín. V pláne bola aj výstavba veľkej mešity v Simferopole.

Organizácia Rossotrudničestvo, ktorá zastrešuje propagáciu Ruska v zahraničí, zrušila v reakcii na utorkový incident decembrové rusko-turecké verejné fórum. Akcia, venovaná rozvoju spoločenských vzťahov oboch krajín, podľa agentúry TASS mala predchádzať vrcholnej schôdzke prezidentov Vladimíra Putina a Recepa Tayyipa Erdogana.

Fórum sa podľa riaditeľky Rossotrudničestva Ljubov Glebovovej uskutoční až po rusko-tureckom summite. Jeho dátum si v dnešnej situácii nikto netrúfa odhadnúť.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy