Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bránili sme seba a našich bratov v Sýrii, vysvetľuje Erdogan
Zdielať na

Bránili sme seba a našich bratov v Sýrii, vysvetľuje Erdogan

ANKARA / Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že jeho krajina si neželá žiadnu eskaláciu. A to po tom, ako turecké letectvo v utorok v pohraničí zostrelilo ruský stíhací bombardér na misii v Sýrii. Chceli len chrániť vlastnú bezpečnosť a práva bratov v Sýrii.

Erdogan vyhlásil, že ruské lietadlo bolo zasiahnuté v čase, keď sa nachádzalo v tureckom vzdušnom priestore, ale havarovalo na území Sýrie. Časť úlomkov však dopadla aj v Turecku, pričom boli zranení dvaja ľudia.

Erdogan: Budeme pokračovať

"Nemáme zámer stupňovať tento incident. My sme len bránili našu vlastnú bezpečnosť a práva našich bratov," vyhlásil Erdogan s tým, že turecká politika ohľadom Sýrie sa nezmení.

"Budeme pokračovať v našom humanitárnom úsilí na oboch stranách sýrskej hranice. Sme odhodlaní prijať všetky potrebné opatrenia, aby sme predišli novej vlne imigrácie," zdôraznil Erdogan.

Zostrelenie ruského lietadla v blízkosti sýrskej hranice bolo jedným z najzávažnejších verejne priznaných incidentov medzi členským štátom NATO a Ruskom za posledných 50 rokov, pripomenula agentúra Reuters.

Jedna udalosť, dva pohľady

Zainteresované strany pritom udalosť prezentujú rozdielne. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ruská stíhačka sa stala terčom útoku, keď bola kilometer v hĺbke nad sýrskym územím. Raketový útok na ruskú stíhačku Putin označil za "ranu do chrbta, zasadenú spolupáchateľmi teroristov", a upozornil, že tento incident bude mať vážne dôsledky na rusko-turecké vzťahy.

Turecko však tvrdí, a to aj v liste adresovanom Bezpečnostnej rade OSN, že ruské lietadlo zostrelilo vo svojom vzdušnom priestore. Dodáva, že ruský bombardér spolu s ďalším lietadlom prenikol do tureckého vzdušného priestoru. Zotrval tam 17 sekúnd a nereagoval na žiadne z 10 varovaní, aby zmenil smer letu.

Poznatky Severoatlantickej aliancie (NATO) naznačujú, že ruské bojové lietadlo zostrelené Tureckom skutočne predtým narušilo turecký vzdušný priestor. "Informácie, ktoré máme od iných spojencov, sa zhodujú s tými, ktoré sme dostali od Turecka," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Turecko-sýrsky konflikt sa stupňuje, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy