Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turecká armáda zostrelila na hranici so Sýriou ruské lietadlo
Zdielať na

Turecká armáda zostrelila na hranici so Sýriou ruské lietadlo

DAMAŠK/ISTANBUL / Turecké armádne lietadlá v utorok na hranici so Sýriou zostrelili ruský vojenský stroj Su-24. Podľa tureckej tlačovej agentúry Anadulu sa obaja piloti katapultovali. Moskva incident potvrdila a tvrdí, že jej stroj sa nachádzal mimo turecký vzdušný priestor. Podľa ruských médií zostrelili lietadlo zo zeme.

Stroj spadol v provincii Latákíja na obec, kde žije turkmenská menšina. Jeden z pilotov je podľa tureckej redakcie televízie CNN v rukách Turkménov. Trosky dopadli na stany, v ktorých Turkméni bývajú.

"Všetci musia vedieť, že z hľadiska medzinárodného práva i sebaobrany máme právo zasiahnuť proti komukoľvek, kto naruší náš vzdušný priestor alebo hranice," povedal premiér Ahmet Davutoglu.

Turecké upozornenie

Zdroje z tureckej armády uviedli, že Turci vopred upozornili ruských pilotov, že vnikli do tureckého vzdušného priestoru. Ruské ministerstvo obrany ale trvá na tom, že lietadlo operovalo po celý čas výhradne nad Sýriou, a tvrdí, že to môže dokázať.

K pádu ruského lietadla sa vyjadril aj šéf Kremľa. Podľa Vladimira Putina bude mať udalosť tragický dopad na vzťahy Ruska s Tureckom. Incident podľa neho prekročil rámec obyčajného boja s terorizmom. Ako Putin povedal, je to úder do chrbta, ktorý Rusku zasadili posluhovači teroristov.

"Rusko nestrpí, aby dochádzalo k takýmto zločinom, ako bol útok na ruský Su-24," citovala ruského prezidenta agentúra TASS.

Padajúce lietadlo

Súkromná televízia Habertürk odvysielala zábery padajúceho horiaceho lietadla. Na videu, ktoré má k dispozícií Anadolu, je vidieť dvoch pilotov s padákmi klesajúcimi k zemi.

Jeden z nich je zrejme mŕtvy, druhý nezvestný. Sýrska povstalecká skupina, ktorá si hovorí 1. pobrežná brigáda, oznámila, že jej bojovníci strieľali na pilotov pri pristávaní. Jedného zasiahli a na zem už dopadol mŕtvy.

Ruský vrtuľník

Po pilotoch začal pátrať ruský vrtuľník, ktorý ale zostrelili sýrski povstalci. Helikoptéru vraj zasiahli rebeli raketou krátko po tom, čo ju prinútili inou strelou k núdzovému pristátiu v oblasti kontrolovanej sýrskou armádou.

Najmenej desaťčlennej posádke vrtuľníka sa ale podarilo zo stroja po pristátí včas uniknúť, informuje sýrska organizácia na ochranu ľudských práv.

Podľa agentúry Reuters na zničenie helikoptéry použili povstalci rakety typu Tow, ktoré im dodali Spojené štáty. O vyhodení vrtuľníka do povetria pritom nakrútili video.

Skupina sa hlási k Sýrskej slobodnej armáde, ktorá je v opozícii proti sýrskej vláde a pôsobí práve na severozápade Sýrie, kam trosky lietadla dopadli.

Premiér Ahmet Davutoglu sa pre incident zišiel s náčelníkom generálneho štábu armády a s ministrom zahraničných vecí a rozhodli sa, že sa obrátia na OSN a NATO.

Pozrite si, čo na vzniknutú situáciu hovoria analytici:

Mimoriadna schôdza NATO

Turecko si pre incident predvolalo ruského chargé  d´affaires. Ankara trvá na tom, že z jej strany išlo o akt sebaobrany.

Agentúra AFP informovala, že Severoatlantická aliancia žiadalo pre pád lietadla o mimoriadnu schôdzu. Výsledkom zasadnutia bolo, že pád lietadla musí riešiť podľa NATO diplomacia. 

Turecká žiadosť zvolať po incidente rokovanie Severoatlantickej aliancie "vyzerá ako pokus dať NATO do služieb Islamského štátu", citovala ruská tlačová agentúra stanovisko Putina k žiadosti Ankary.

Proti Asadovi

Turecko, ktoré v sýrskom konflikte na rozdiel od Moskvy, stojí proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, nedávno upozornilo Rusov, že uplatní všetky svoje práva pri obrane hranice. Reagovalo tak na správy, podľa ktorých ruské lietadlá operujú v oblasti obývanej sýrskymi Turkménmi.

Varovanie tlmočili minulý týždeň ruskému veľvyslancovi v Ankare, ktorého si turecké ministestvo zahraničných vecí predvolalo pre ruské útoky v pohraničnej oblasti.

SITA

Spolu s veľvyslancom povolali aj vojenského atašé ruského veľvyslanectva, ktorému Turci povedali, že ruská armáda operuje príliš blízko tureckej hranice a zvyšuje tým možnosť, že Turecko bude musieť brániť svoje územie.

Upozornenie Ankary

Naviac Ankara upozornila, že v týchto oblastiach nepôsobia príslušníci Islamského štátu ani iné teroristické skupiny, proti ktorým  Rusko podľa svojich vyhlásení v Sýrii bojuje. Naviac vraj útoky nútia civilistov utekať z domovov a Turecko je tak vystavené ďalšej utečeneckej kríze.

Turecko zostrelilo ruské lietadlo, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy