Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rusko vystupňuje boje proti radikálom v Sýrii, oznámil prezident Putin
Zdielať na

Rusko vystupňuje boje proti radikálom v Sýrii, oznámil prezident Putin

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že armáda zintenzívni letecké útoky proti radikálom v Sýrii. POžadal už ministerstvo obrany a ďalších armádnych predstaviteľov, aby mu predložili návrhy, ako operáciu pozmeniť, uviedla agentúra AP.

Ako upozornil Putinov hovorca Dmitrij Peskov, neznamená to, že Moskva do krajiny plánuje vyslať pozemné jednotky. Už dnes Rusi podnikli v Sýrii "významné množstvo" leteckých útokov, uviedli americkí predstavitelia. Na radikálov útočili z lietadiel aj raketami odpálenými z lodí.

ISIS zostrelil ruské lietadlo

Rusko podniká letecké útoky proti ozbrojencom v Sýrii od konca septembra. Islamský štát, ktorý ovláda rozsiahle územie v Sýrii i susednom Iraku, sa prihlásil k útoku na ruské lietadlo, ktoré sa 31. októbra zrútilo v Egypte. Uviedol, že ide o odvetu práve za ruskú leteckú kampaň v Sýrii, kde je Moskva jedným z hlavných stúpencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Putin v utorok oznámil, že ruské operácie v Sýrii "budú nielen pokračovať, ale že sa ešte zintenzívnia, aby si zločinci uvedomili, že odplata je nevyhnutná".

Obvinenia Západu

Moskvu až doteraz Západ obviňoval, že ruské nálety v Sýrii nemieria na pozície Islamského štátu, ale že sú vedené na bašty opozície s cieľom podporiť režim prezidenta Asada. Prezident Putin ale v pondelok vyhlásil, že Moskva je pripravená podporiť svojimi útokmi i sýrsku opozíciu v jej boji proti islamistom.

Podľa nemenovaného zdroja, ktorý citovala agentúra Reuters, Rusi až do začiatku týždňa mierili najmä na povstalecké skupiny bojujúce proti sýrskymi režimu, z ktorých niektoré podporuje Západ. V utorok ale udreli aj na islamistické pozície v sýrskom meste Rakka, ktoré sú baštou Islamského štátu.

Rusko informuje USA

O svojich náletoch Rusko vopred informovalo Spojené štáty. Snažia sa tak predísť možným incidentom vo vzdušnom priestore nad Sýriou, kde na islamistov útočia práve aj spojenci na čele so Spojenými štátmi.

Ako nemenovaný americký zdroj dodal, neznamená to, že Washington svoje útoky s Moskvou koordinuje. Taktiež nedošlo k tomu, že by pre ruské nálety spojenci museli odvolať nejaké svoje akcie.

Rusi pokračujú v bombardovaní Sýrie, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy