Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rusi trúchlia za obeťami lietadla, prezident Putin vyhlásil štátny smútok
Zdielať na

Rusi trúchlia za obeťami lietadla, prezident Putin vyhlásil štátny smútok

MOSKVA / Ruskí a francúzski vyšetrovatelia sa pripojili k egyptským expertom, ktorí preverujú sobotňajší pád ruského lietadla na Sinaji. Podľa egyptského premiéra Šarífa Islmáíla bola príčinou zrútenia zrejme technická závada. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na nedeľu štátny smútok.

Ruskí vyšetrovatelia už začali kriminálne vyšetrovanie a okrem odberu vzoriek leteckého paliva v Samare začali vypočúvať pozemný personál, ktorý lietadlo pred osudným letom pripravoval či prišiel do kontaktu s jeho posádkou.

Prehľadali tiež kancelárie aeroliniek na moskovskom letisku Domodedovo.

Bezpečnostné pravidlá

Ruská federálna agentúra Rostransnadzor, ktorá funguje ako dozorný dopravný orgán, sa chce teraz zamerať na to, či letecká spoločnosť dodržiavala všetky letové bezpečnostné pravidlá.

V minulosti tomu totiž tak nebolo. Pri rutinnej kontrole vlani v marci kontrolóri odhalili určité závady a nezrovnalosti.

Aerolinky ich ale podľa agentúry Interfax v stanovenom termíne napravili.

Manželka kopilota lietadla Sergeja Truchačeva uviedla, že si jej manžel na technický stav stroja sťažoval.

Štátnej televízii NTV povedala, že jej dcéra s Truchačevom hovorila pred tým, ako lietadlo opustilo Šarm aš-Šajch.

SITA

"Pred odletom sa sťažoval, že technický stav lietadla je veľmi neuspokojivý," povedala.

Tímy záchranárov a vyšetrovateľov

Vladimirovi Putin, ktorý medzitým nariadil vyslať do Egypta tímy ruských záchranárov a vyšetrovateľov, egyptský kolega Sísí prisľúbil vytvoriť podmienky pre čo najširšiu možnú účasť ruských špecialistov na vyšetrovaní nehody. Egyptský úrad najvyššieho prokurátora už podľa agentúry Reuters oficiálne povolil ruským úradom zúčastňovať sa vyšetrovania.

Podľa DPA bolo na odlet pripravených päť lietadiel s ruskými záchranármi a vyšetrovateľmi. Letové záznamníky, teda čierne skrinky, chce ruská prokuratúra preskúmať v Moskve. Ruský prokurátor už ale preveriť dáta zo záznamníka tiež nariadil.

Štátny smútok

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na nedeľu deň štátneho smútku. Premiér Dmitrij Medvedev označil smrť 224 ľudí za nenapraviteľnú stratu.

SITA

Zrútený airbus mieril z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu. Na tamojšom letisku sa zhromaždili príbuzní obetí, vzniklo tam i stredisko, ktoré sa o pozostalých stará. Prítomní sú i psychológovia.

Cesta na Sinaj

DPA s odvolaním na úrady uviedla, že v pláne je cesta na Sinajský polostrov priamo na miesto nešťastia. Veľká časť tohto polostrova je ale pre aktivity teroristických skupín uzavretou oblasťou pod kontrolou armády.

Kogalymavia uviedla, že môže vylúčiť ľudské zlyhanie ako dôvod nehody. Upozornila tiež na to, že pilot bol veľmi skúsený a na konte mal 12 000 letových hodín. Hovorca aeroliniek ďalej vyhlásil, že zrútené lietadlo malo všetky potrebné certifikáty. Ruské médiá o airbuse uviedli, že bol starý 18 rokov a že vystriedal viacero majiteľov, ktorí boli okrem iného z Libanonu.

Rusi trúchlia za obeťami padnutého lietadla, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy