Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zrútilo sa lietadlo s vyše 200 cestujúcimi na palube, nikto neprežil
Zdielať na

Zrútilo sa lietadlo s vyše 200 cestujúcimi na palube, nikto neprežil

KÁHIRA / Ruské lietadlo s vyše 200 ľuďmi na palube sa v sobotu zrútilo v centrálnej časti Sinajského polostrova potom, čo vzlietlo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch pri Červenom mori a mierilo do Ruska. Oznámil to úrad egyptského premiéra. Lietadlo viezlo podľa rozhlasovej stanice Govorit Moskva len ruských turistov. Podľa agentúry Ria Novosti bolo medzi cestujúcimi aj 17 detí.

"Lietadlo sa pri páde rozlomilo na dve časti. Jednu malú s chvostom, ktorá zhorela, a jednu väčšiu, ktorá vrazila do skaly. Vyprostili sme najmenej sto tiel a ďalšie sú vo vnútri," povedal agentúre Reuters jeden zo záchranárov.

V zachovalejšej časti trupu podľa neho začuli pátracie tímy stonanie a hlasy a veria, že by mohli nájsť niekoho živého.

"Na zemi je veľa mŕtvych, mnohí z nich zahynuli pripútaní k sedadlám," uviedol príslušník egyptskej bezpečnosti.

Egyptské úrady upresnili, že všetci pasažieri lietadla boli ruskej národnosti. Išlo prevažne o turistov. Medzi cestujúcimi boli aj traja Ukrajinci. 

Stále zisťujú príčinu

Príčina nešťastia letu KGL-9268 v hornatej oblasti južne od mesta Aríš nie je doposiaľ známa.

Podľa egyptských bezpečnostných zdrojov nič nenasvedčuje tomu, že lietadlo bolo zostrelené.

Podobné obavy vyvoláva skutočnosť, že na Sinaji pôsobia islamskí radikáli vrátane skupín napojených na Islamský štát.

Islamisti práve na tomto území zabili v posledných mesiacoch stovky egyptských vojakov či policajtov a útočili aj na ďalšie ciele.

SITA

Podľa ruských leteckých služieb je postihnutým lietadlo Airbus A-320 s 224 cestujúcimi a členmi posádky. Stroj mieril do Petrohradu.

Vyše dvesto cestujúcich

Podľa egyptských zdrojov išlo o charterový let s vyše 200 cestujúcimi a siedmimi členmi posádky.

SITA

"Podľa predbežných informácii lietadlo Airbus A-320 spoločnosti Kogalymavia letiacom na trase Šarm aš-Šajch -Petrohrad, odletel o 06:51 moskovského času. O 07:14 nenaviazal kontakt s Larnakou a zmizol z radarových monitorov. Na palube bolo vyše 200 ľudí a sedem členov posádky," uviedol podľa agentúry TASS Sergej Izvolskij, hovorca ruského úradu pre kontrolu leteckej prevádzky Rosavia.

Problém s rádiostanicou

Agentúra TASS s odvolaním sa na káhirské medzinárodné letisko uviedla, že posádka lietadla krátko pred zmiznutím stroja z radarov žiadala o pristátie na najbližšom letisku. Hlásila problémy s rádiostanicou. Stroj zmizol z radarov po 23 minútach od štartu. Lietadlo bolo v tom čase podľa egyptských dispečerov vo výške zhruba 9 000 metrov.

SITA

Interfax s odvolaním na odborný portál Flightradar24 uviedla, že lietadlo krátko pred zmiznutím z radarov prudko kleslo na výšku 1 500 metrov.

Krízový štáb

Káhira ihneď vytvorila krízový štáb, ktorý sa tragédiou zaoberá. Na miesto dopadu, ktorého nájdenie sťažovalo zlé počasie v oblasti, úrady vyslali záchranné tímy vrátane 45 sanitiek. Na miesto tragédie mieria i egyptský premiér Šaríf Ismáíl s niekoľkými ministrami.

Vlastné vyšetrovanie podľa egyptského premiéra ešte nezačalo. Na miesto vyšlú technický tím, pričom všetky práce budú koordinované s ruským veľvyslanectvom.

Pozrite si priložené video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy