Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Stíhačka sa zrazila so supom, pilotovi sa ale podarilo pristáť
Zdielať na

Stíhačka sa zrazila so supom, pilotovi sa ale podarilo pristáť

PRAHA / České bojové lietadlo L-159 sa pri aliančnom cvičení v Španielsku zrazilo so supom. Pri zrážke vták zničil krídlo stroja. Pilot ale dokázal so stíhačkou pristáť.

Bojové lietadlo L-159 sa v Španielsku zúčastnilo cvičenia Trident Juncture 2015, najväčších aliančných manévrov v novodobej histórií NATO.

Šesťstokilometrová rýchlosť

Incident so supom sa stal v stredu popoludní, keď sa pilot rýchlosťou okolo 600 kilometrov za hodinu vracal zo strelnice Bardenas.

"Zrážka s operencom, ktorý dosahuje rozpätie až troch metrov a bežne váži okolo desať kilogramov, dopadla nakoniec relatívne dobre. Vták zasiahol len okraj krídla a pilotovi sa podarilo so strojom bezpečne pristáť," uviedol Martek Maxim Švancara z 21. základne taktického letectva Čáslav.

Rozvaha a záchrana

Zrážke sa pilot podľa veliteľa čáslavskej jednotky na Trident Juncture Denisa Dúbravčíka nemohol vyhnúť. Prejavil ale výnimočnú rozvahu a zaslúžil sa tým o záchranu stíhačky.

"Tak závažné poškodenie lietadla L-159 si v histórií jeho prevádzky zatiaľ nepamätáme," poznamenal Dúbravčík.

"Otras stroja pri náraze bol dosť silný a úplne nečakaný. Poškodenie po strete bolo značné, nemalo ale našťastie vplyv na ovládanie lietadla a preto som sa rozhodol pokračovať v lete. Najťažšie rozhodnutie prišlo pred pristátím, kedy sa správanie takto poškodeného stroja môže rýchlo zmeniť. Pripravený na okamžitú katapultáž som sa nakoniec rozhodol pristáť," okomentoval nehodu pilot. Na leteckej základni v Zaragoze preto na stroj čakali v pohotovosti leteckí hasiči.

Poškodenie krídla

"Pokiaľ by bolo krídlo takýmto spôsobom poškodené len o meter bližšie k trupu stroja, pravdepodobne by to úplne znemožnilo ďalší let a pristátie," poznamenal hlavný inžiniér Ján Š. Pilot by sa tak musel katapultovať.

Stroj je teraz v starostlivosti pozemného technického personálu, ktorý ho pripravuje na pozemný transport do Českej republiky. O jeho oprave armáda rozhodne na materskej základni v Čáslave.

L-159 Alca je jednomiestné jednomotorové viacúčelové bojové podzvukové lietadlo. Armáda v minulosti kúpila celkovo 72 strojov. Stíhačky, ktoré nepotrebuje, predáva Česko do Spojených štátov a Iraku. Armáda používa len 24 kusov.

Nedávno sa na východe Anglicka zrútila stíhačka. Pilot neprežil, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy