Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lietadlo AirAsia bolo pred zrútením v dobrom stave
Zdielať na
Zahraničie

Lietadlo AirAsia bolo pred zrútením v dobrom stave

JAKARTA / Lietadlo spoločnosti AirAsia, ktoré sa zrútilo minulý rok so 162 ľuďmi na palube, bolo v dobrom stave a jeho palubná posádka mala všetky potrebné osvedčenia.

Stroj v dobe nešťastia riadil druhý pilot, oznámila to podľa agentúry Reuters indonézska komisia pre bezpečnosť dopravy. Tragédiu nikto neprežil.

Záznamy z čiernych skriniek poskytujú "dosť jasný obraz", čo sa v posledných okamihoch letu QZ8501 stalo, tvrdí hlavný vyšetrovateľ tejto komisie Mardjono Siswosuwarno.

Ľudská chyba

Lietadlo zmizlo z radarov počas letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Predtým, ako riadiaca veža stratila so strojom kontakt, pilot ju oznamoval, že sa blíži k nebezpečným mrakom.

Vyšetrovatelia po rozbore letových záznamov a nahrávok z pilotnej kabínky už skôr vylúčili, že by za pád stroja mohli teroristi a zamerali sa na možnú ľudskú chybu či technické problémy lietadla. Pred pádom vraj airbus pri stúpaní prekročil rýchlostný limit.

Záchranárom sa na začiatku januára podarilo nájsť chvost lietadla, ktorý za pomocou zariadenia o nosnosti desať ton vylovili z mora.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy