Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Záchranári lovia trup AirAsia, prvý pokus nevyšiel
Zdielať na

Záchranári lovia trup AirAsia, prvý pokus nevyšiel

JAKARTA / Indonézske záchranné tímy v sobotu zahájili operácie na vyzdvihnutie vraku lietadla AirAsia, ktoré sa zrútilo koncom decembra do Jávskeho mora. Na hladinu sa ho snažia dostať pomocou nafukovacích balónov, avšak zatiaľ bezvýsledne. Akciu sťažuje zlé počasie a silné morské prúdy.

Záchranárom sa podarilo dostať trup takmer na hladinu, ale potom opäť klesol ku dnu. Potápači sa k vraku ponorili už v piatok, kedy ho čiastočne preskúmali a vyzdvihli šesť tiel pasažierov. V sobotu sa im podarilo na hladinu dostať ďalších štyroch, píše CNN.

Zakliesnení medzi troskami

Pátracie tímy doposiaľ dostali z mora celkovo 69 tiel. Záchranári očakávajú, že ďalší sa nachádzajú v hlavnej časti trupu lietadla, kde budú stále pripútaní k sedadlám. Na palube lietadla bolo dohromady 132 ľudí.

"Ďalšie telá zostávajú vo vraku. Potápači ich nemohli dostať von, pretože sú zakliesnené medzi troskami," uviedol šéf záchranných operácií.

Vyššie letieť nemohol

Záchranárom sa na začiatku januára podarilo nájsť chvost lietadla, ktorý za pomocou zariadenia o nosnosti desať ton vylovili z mora.

Pozrite si priložené video:

O niekoľko dní sa potápačom podarilo nájsť aj čierne skrinky. Jedna nahrávala komunikáciu s pilotom v kokpite a druhá zaznamenávala údaje o lete. Obe sa nachádzali v približne tridsaťmetrovej hĺbke.

Let QZ8501 zmizol 28. decembra minulého roka z radarov. Pilot oznamoval riadiacej veží, že sa lietadlo blíži k nebezpečným mrakom. Kvôli hustej doprave nedostal povolenie vystúpiť do väčšej výšky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy