Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lietadlo spoločnosti AirAsia pred pádom údajne vybuchlo
Zdielať na
Zahraničie

Lietadlo spoločnosti AirAsia pred pádom údajne vybuchlo

JAKARTA / Lietadlo spoločnosti AirAsia údajne pred pádom do Jávskeho mora explodovalo pre veľkú zmenu tlaku vzduchu. Naznačujú to vraj trosky stroja, ktoré v pondelok ráno vytiahli štyria potápači na hladinu.

Výbuch naznačujú podľa koordinátora operácií trosky najmä ľavej strany stroja, ktorá je rozpadnutá na viacero častí. 

Vyšetrovateľ Santoso Sayogo z indonézskej komisie pre bezpečnosť dopravy ale uviedol, že na potvrdenie tejto teórie neexistujú žiadne dôkazy. "Neexistujú žiadne dáta, ktoré by túto teóriu podporovali," skonštatoval.

Potápači našli čiernu skrinku

Potápači vytiahli z mora jednu z čiernych skriniek lietadla spoločnosti Air Asia, ktoré sa zrútilo pred dvomi týždňami v Jávskom mori so 162 ľuďmi na palube. Oznámil to šéf pátracieho tímu Bambang Soelistyo.

Polohu oboch čiernych skriniek záchranári zistili cez víkend podľa signálov, ktoré vysielajú. Silný vietor ale zabránil ich vyzdvihnutiu. V pondelok potápači využili miernejšie počasie na nové ponory.

Analýza skriniek

Potom, čo sa podarí vyloviť aj druhú skrinku, budú obe pravdepodobne prevezené do Jakarty na analýzu. Môže ale trvať mesiac, než budú všetky dáta zanalyzované, uviedli oficiálni činitelia. Tí neupresnili, v akom stave je nájdená čierna skrinka.

Lietadlo na linke QZ8501 zmizlo 28. decembra z radarov ani nie v polovici letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Pátračom sa zatiaľ podarilo z mora vytiahnuť 48 mŕtvych. Úrady sa domnievajú, že mnoho ďalších obetí zostalo pripútaných k svojim sedadlám v trupe lietadla.

Námraza poškodila motory

Než bol so strojom prerušený kontakt, pilot riadiacej veži oznamoval, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Kvôli hustej prevádzke ale nedostal povolenie vystúpiť do vyššej výšky. Vyšetrovatelia si myslia, že výpadok motorov mohla spôsobiť námraza.

Príbuzní obetí leteckého nešťastia opakovane vyzvali úrady, aby za prioritu považovali nájdenie pozostatkov ich milovaných. Soelistyo potvrdil, že všetky lode vrátane tých, ktoré do pátrania zapojili ďalšie krajiny, sa sústredia na hľadanie mŕtvych tiel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy