Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Motory zrúteného lietadla poškodila námraza, tvrdia meteorológovia
Zdielať na
Zahraničie

Motory zrúteného lietadla poškodila námraza, tvrdia meteorológovia

JAKARTA / Pátracie tímy našli v Jávskom mori s najväčšou pradepodobnosťou štyri veľké časti indonézskeho lietadla, ktoré sa minulú nedeľu zrútilo neďaleko ostrova Borneo s 162 ľuďmi na palube. Oznámil to šéf indonézskeho pátracieho tímu Bmbang Soelistyo. Podľa prvej prebežnej správy indonézskych meteorológov príčinou pádu lietadla bolo zlé počasie. Stroj údajne vletel do búrky.

Z ľudí na palube lietadla spoločnosti AirAsia sa podľa doterajších informácií nikto nezachránil, do piatku sa podarilo z mora vytiahnuť tridsať tiel obetí.

VIAC ČÍTAJTE TU: Z radarov zmizlo indonézske lietadlo. Na palube bolo 162 ľudí

Objekty sú pod vodou

"Našli sme štyri veľké časti lietadla, ktoré hľadáme," povedal Soelistyo novinárom v Jakarte. Jeden z objektov bol objavený v noci a ďalšie tri počas dňa. Najväčší z nich meria okolo 18 metrov.

Pre zlú viditeľnosť nebolo možné pod hladinou tieto nálezy odfotografovať. Vyditeľnosť vraj bola len dva metre. Potápači budú môcť trosky preskúmať až v nedeľu v prípade, že sa počasie zlepší.

Námraza poškodila motory

Indonézska meteorologická agentúra BMKG zverejnila predbežnú analýzu poveternostných podmienok, ktoré v dobe pádu lietadla v oblasti panovali. Vo svojej správe uviedla, že stroj s najväčšou pravdepodobnosťou vletel do búrkových mrakov.

Na lietadle sa potom vytvorila námraza a došlo k poškodeniu motorov citoval zo správy singapurský denník The Straits Times. Satelitné snímky naznačili, že teploty sa v dráhe letu pohybovali okolo - 80 až -85 stupňov Celzia.

Agentúra rovnako uviedla, že nejde o konečný záver vyšetrovania. "Je to len jedna analýza toho, čo sa mohlo prihodiť na základe dostupných meteorologických dát. Nie je to konečné stanovisko o príčine nehody," uviedla BMKG.

Rozšírené pátranie

Indonézske úrady oznámili, že pátranie sa rozšírilo a pátracie vrtuľníky mohli ráno využiť nakrátko zlepšené počasie. Podľa pátracieho tímu sa vrtuľníky začali zameriavať na južné pobrežie Bornea.

Počasie v oblasti sa v piatok zlepšilo, pátranie mohlo pokračovať:

SITA

Pátranie po čiernych skrinkách

Špeciálny viacnárodný tím vybavený akustickým zariadením stále pátra aj po čiernych skrinkách zo zrúteného airbusu. Zlé počasie zatiaľ pátranie marilo a bránilo potápačom, aby našli vrak lietadla A320-200, ktorý letel z indonézskeho Surabaja do Singapuru.

V sobotu mala do oblasti nešťastia doraziť aj loď s dvomi zariadeniami na vyhľadávanie singapurských a indonézskych expertov, ktorí sa zúčastňujú vyšetrovanie všetkých nehôd lietadiel Airbus.

Pátranie sa minulých dňoch sústredilo na oblasť v severnej časti Jávskeho mora, kde už sa našli trosky lietadla a niekoľko tiel. Záchranári sa domnievajú, že trosky lietadla by mohli obsahovať ďalšie telá obetí. Ak sa nájdu aj čierne skrinky, bude možné zistiť, čo bolo príčinou nehody.

Záchranným tímom sa z Jávskeho mora podarilo vytiahnuť už 30 tiel. Okrem lodí pátrajú pri ostrove Borneo aj ponorky. Tri obete sa už podarilo identifikovať a previesť k ich rodinám. Poslednú rozlúčku sprevádzali modlitby a plač. Pozrite si priložené video:

V predpokladanej oblasti nešťastia operujú lode z Indonézie, Malajzie, Singapuru a Spojených štátov. Zo vzduchu pátra po troskách deväť lietadiel, ktoré prehľadávajú oblasť o rozlohe 13 500 kilometrov štvorcových. Dve lietadla so 72 záchranármi a špeciálnu pátraciu ponorku poslalo aj Rusko. K nim by sa mali pripojiť ešte dve japonské lode a tri vrtuľníky.

Skúsený pilot

Kapitán zrúteného airbusu leteckej spoločnosti AirAsia bol skúseným pilotom. Takmer dvadsať rokov pracoval pre rôzne letecké spoločnosti. Desať rokov lietal pre indonézsku armádu. Niektoré jeho kroky sú ale nepochopiteľné.

VIAC ČÍTAJTE TU: Kapitán zrúteného lietadla bol skúsený, jeho kroky sú ale nepochopiteľné

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy