Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zmiznuté lietadlo AirAsia je na dne mora, obávajú sa experti
Zdielať na

Zmiznuté lietadlo AirAsia je na dne mora, obávajú sa experti

JAKARTA / Stratené lietadlo spoločnosti Indonesia AirAsia so 162 pasažiermi na palube sa pravdepodobne zrútilo do mora, uviedla indonézska pátracia a záchranná agentúra. Lietadlo na linke z Surabaju do Singarupu v nedeľu skoro ráno miestneho času zmizlo z obrazoviek radarov. Indonézia v pondelok obnovila pátranie, ktoré v nedeľu prerušila pre tmu, a informovala o náleze neidentifikovaných predmetov a palivových škvŕn na hladine mora. Ukázalo sa však, že nejde o trosky hľadaného stroja.

Zatiaľ sa nenašli žiadne dôkazy o havárii lietadla. Indonézsky viceprezident Jusuf Kalla však vyjadril obavu, že lietadlo sa zrútilo.

"Na základe našich súradníc predpokladáme, že je v mori. Takže v tejto chvíli si myslíme, že je na dne mora," uviedol šéf indonézskeho úradu podieľajúceho sa na hľadaní zmiznutého lietadla.

O príčinách problému stroja, ktorého pilot žiadal o zmenu výškovej hladiny letu, aby sa vyhol búrkovej oblasti, sa zatiaľ len špekuluje. Najčastejšie sa hovorí o mimoriadne zlých poveternostných podmienkach.

Palivo na dve hodiny

Stratené lietadlo už nemôže byť vo vzduchu, pretože malo palivo len na dve hodiny letu. Bolo v ňom 155 cestujúcich a sedemčlenná posádka pozostávajúca zo šiestich Indonézanov a jedného Francúza.

Na zozname cestujúcich sú hlavne Indonézania, traja Juhokórejci, jeden občan Singapuru, Malajzie a Británia.

Okrem 138 dospelých bolo na palube i 17 detí. Británia identifikovala svojho občana ako riaditeľa energetickej firmy Chi Man Choie, ktorý letel s dvojročnou dcérou do Singapuru za manželkou.

Zmizlo lietadlo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy