Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pátranie po obetiach leteckej katastrofy marí počasie
Zdielať na

Pátranie po obetiach leteckej katastrofy marí počasie

JAKARTA / Indonézski záchranári, ktorí pátrajú po obetiach nedeľňajšej nehody lietadla spoločnosti Indonesia AirAsia, sa vo štvrtok potýkajú s priaznivým počasím. Rozbúrené more znemožnilo potápačom, aby sa dostali na miesto, kde sa možno vrak stroja nachádza.

Z mora v blízkosti ostrova Borneo sa podarilo od utorka, kedy pátracie tímy začali nachádzať kusy vraku a telá obetí, vytiahnuť deväť zo 162 ľudí, ktorí boli na palube lietadla.

Pozostatky previezli do Surabuja, odkiaľ stroj smerujúci do Singapuru v nedeľu odštartoval a kde čakajú rodiny obetí na identifikáciu.

Moslimský pohrebný obrad prvej z nich, 49-ročnej ženy, sa konal vo štvrtok pred západom slnka niekoľko kilometrov od Surabuja.

SITA

Spolu s touto obeťou cestovali lietadlom i ďalší traja členovia jej rodiny. "Od nedele u nich doma vládne panika," povedal jeden zo susedov.

Tieň v mori

Záchranári na 19 lodiach, v štyroch helikoptérach a v piatich lietadlach pátrajú po vraku airbusu a obetiach na území veľkom 13 500 kilometrov štvorcových.

Jeden z pilotov videl pod morskou hladinou veľký tieň, podľa záchranárov by mohlo ísť o vrak stroju.

SITA

"Stále ten nález nie je potvrdený, nie je k dispozícií ani sonarový snímok lietadla pod vodou," upozornil šéf pátracieho tímu Henry Bambang Soelistyo.

Námorníctvo do oblasti vyslalo bezposádkovú miniponorku, ktorá preskúmala morské dno a pomáha hľadať trosky stroja a predovšetkým takzvané čierne skrinky zaznamenávajúce najdôležitejšie informácie o lete.

SITA

Tie majú vyšetrovateľom uľahčiť zistenie príčin nešťastia. Nájsť ich ale môže podľa odborníkov trvať i týždeň.

Kufor a záchranná vesta

Okrem pozostatkov obetí sa zatiaľ v mori neďaleko miesta, kde sa stroj mohol zrútiť, podarilo nájsť kufor, bezpečnostnú šmykľavku a záchrannú vestu.

Záchranári nenašli nikoho, kto by nešťastie prežil. V lietadle cestovali predovšetkým občania Indonézie.

Cestujúci vyjadrujú svoju sústrasť a podporu rodinám:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy