Oblačno
15°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Našli sa trosky zmiznutého lietadla AirAsia, objavili i prvé telá
Zdielať na

Našli sa trosky zmiznutého lietadla AirAsia, objavili i prvé telá

JAKARTA / V mori neďaleko indonézskeho ostrova Borneo sa našli trosky lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré zmizlo v nedeľu krátko po odlete z indonézskej Subaraje do Singapuru. S odvolaním na riaditeľa indonézskeho úradu pre civilné letectvo Djokoa Murjatmodjoa to uviedla agentúra AFP. Záchranné tímy už našli medzi plávajúcimi objektami i niekoľko obetí, píše NY Times.

Indonézsky pátrací tím v utorok vylovil prvých 40 tiel pasažierov lietadla typu Airbus A320-200, ktoré sa v nedeľu zrútilo do Jávskeho mora pri indonézskom ostrove Borneo.

Stalo sa tak po tom, ako Indonézania v spolupráci so zahraničnými tímami objavili pravdepodobné trosky havarovaného stroja.

Experti z mora vytiahli aj dvere lietadla, kyslíkové masky a niekoľko ďalších trosiek. Samotný trup stroja však zatiaľ neobjavili.

Kufre, vesty, trosky

Trosky lietadla záchranné tímy objavili v Jávskom mori asi 160 kilometrov južne od mesta Pangkalan Bun, ktoré leží juhozápadne od ostrova Borneo.

Šéf záchranárov Bambang Sulistyo potvrdil, že ide práve o stratené lietadlo, na ktorého palube cestovalo 162 ľudí. Na miesto už vyrazili záchranné lode.

"Potvrdzujeme, že trosky sú z lietadla," povedal v utorok riaditeľ indonézskeho úradu pre civilné letectvo Djoko Murjatmodjo pre NY Times.

Pátracie tímy pre indonézske médiá uviedli, že si všimli niečo, čo vyzeralo ako kufre, záchranné vesty a trosky lietadla.

SITA

Pri Borneu

Do hľadania sa zapojili nielen ázijské krajiny z regiónu, ale i Francúzsko, Austrálie či Spojené štáty. Pátranie sa spočiatku sústredilo na morskú hladinu pozdĺž plánovanej trasy letu nad Jávskym morom.

V utorok sa ale záchranári zamerali práve na oblasť v blízkosti indonézskej časti ostrova Borneo.

Objavili plávajúce objekty na hladine. Jeden z nich je oranžový a ďalšie majú bielu farbu. Údajne môže ísť o dvere lietadla a bezpečnostnú šmýkačku.

Do pátrania sa zapojilo najmenej tridsať lodí, pätnásť lietadiel a zhruba desiatka helikoptér. Zapojiť sa mal i americký torpédoborec.

Pozrite si priloženú reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy