Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Záchranári našli chvost lietadla spoločnosti AirAsia
Zdielať na

Záchranári našli chvost lietadla spoločnosti AirAsia

JAKARTA / Indonézskym záchranárom sa podarilo pod morskou hladinou objaviť chvostovú časť lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré zmizlo za nepriaznivého počasia 28. decembra aj so 162 pasažiermi na palube. Oznámil to šéf pátracieho tímu Bambang Soelistyo.

Nález je podľa agentúry AP zvlášť významný, pretože dôležité palubné záznamníky, takzvané čierne skrinku, zachytávajúce konverzáciu v pilotnej kabíne a údaje o lete, by sa mali nachádzať práve v chvostovej časti stroja.

Soelistyo za hlavnú prioritu záchranárov označil objavenie obetí a čiernych skriniek.

SITA

Až doteraz sa podarilo nájsť len štyri desiatky tiel obetí.

Lietadlo sa zrútilo 42 minút po štarte z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya na trase do Singapuru.

Indonéski predstavitelia v pondelok oznámili, že sa im na dne Jávskeho mora v oblasti asi 160 kilometrov od ostrova Borneo zrejme podarilo lokalizovať chvost a časti trupu stroja.

Silné prúdy, víchor a mohutné vlny ale doteraz bránili preskúmaniu piatich veľkých objavených predmetov pochádzajúcich zrejme z lietadla.

SITA

Príčiny nešťastia ešte nezistili. Kým sa so strojom kontakt prerušil, pilot oznamoval riadicej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Pre hustú premávku však nedostal povolenie ísť do väčšej výšky. Záchranári predpokladajú, že námraza spôsobila výpadok motoru.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy