Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Svitla nádej, pátrači zrejme zachytili signály čiernych skriniek
Zdielať na
Zahraničie

Svitla nádej, pátrači zrejme zachytili signály čiernych skriniek

JAKARTA / Pátracie tímy zachytili možné signály z čiernej skrinky lietadla spoločnosti Air Asia, ktoré sa zrútilo 28. decembra cestou z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Na palube bolo 162 ľudí. Agentúre Reuters to povedal vyšetrovateľ Santoso Sayogio z indonézskej komisie pre bezpečnosť dopravy.

Let QZ8501 zmizol z radaru ani nie v polovici letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta do Singapuru. Nikto zo 162 ľudí na palube neprežil. 

Indonézske pátracie tímy sa momentálne pripravujú na vyzdvihnutie zadnej časti stroja pomocou nafukovacích zariadení pripevnených na vrtuľníky.

Chvost lokalizoval robot

Chvost lietadla už v stredu lokalizoval podmorský robot. Práve v zadnej časti lietadla bývajú umiestnené takzvané čierne skrinky, ktoré by mohli objasniť príčinu katastrofy.

Podľa Saygoa sa zdá, že čierna skrinka už nie je v chvostovej časti lietadla.

Pozrite si pokračovanie pátrania po čiernych skrinkách:

Pripútaní k sedadlám

Pátracím tímom sa podarilo vyzdvihnúť 41 tiel obetí, väčšinou indonézskych pasažierov a členov posádky. Predpokladá sa, že mnoho ďalších je stále pripútaných k sedadlám v trupe stroja. Do pátrania po ďalších troskách lietadla sa zapojilo 30 plavidiel z rôznych krajín.

Príčiny neštastia ešte neboli zistené. Než bol s lietadlom prerušený kontakt, pilot oznamoval riadiacej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Pre hustú premávku ale nedostal povolenie vystúpiť do vyššej výšky. Záchranári predpokladajú, že výpadok motorov spôsobila námraza.

Motory zrúteného lietadla poškodila námraza, tvrdia meteorológovia:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy