Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rizikom pre let môže byť aj hádka na palube, varuje pilot
Zdielať na

Rizikom pre let môže byť aj hádka na palube, varuje pilot

BRATISLAVA / Bezpečnosť je na prvom mieste. Preto môže kapitán rozhodnúť o mimoriadnom pristátí lietadla aj pri na prvý pohľad drobnom incidente medzi cestujúcimi. A jeho rozhodnutie je nespochybniteľné, upozorňuje dlhoročný kapitán Peter Švec. Na čo si dať na palube lietadla pozor?

O rozruch sa v uplynulých dňoch postarala Slovenka Edita. Na palube lietadla nemeckej leteckej spoločnosti Air Berlin z Viedne do Abú Zabí použila toaletu v biznis triede, hoci mala zakúpenú lacnejšiu letenku.

Po upozornení mala Slovenka zaútočiť na personál. Došlo na kopance či hryzenie. "Vzhľadom k agresívnemu a násilnemu správaniu cestujúcej k posádke a ostatným cestujúcim nebolo možné pokračovať v lete," uvádza sa v stanovisku Air Berlin.

Rozhodnutie kapitána

Aerolinky postupovali podľa zaužívaných štandardov v medzinárodnom letectve. A tzv. prerušenie letu musí zaplatiť Slovenka, ktorá sa postarala o rozruch.

"Keď sa kapitán na základe informácií od posádky dozvie, že sa nejaký pasažier správa nevhodne, tak sa môže rozhodnúť prerušiť let. A toto rozhodnutie je nespochybniteľné," vysvetľuje dlhoročný pilot Peter Švec.

Ak by sa potvrdili informácie od palubnej posádky, v tomto prípade došlo k dvom rizikovým situáciám - k hádke aj fyzickému incidentu. Mimoriadne pristátie lietadla môže vyvolať napríklad aj cestujúci pod vplyvom alkoholu.

Vyváženie lietadla

Akýkoľvek incident v časti pre cestujúcich môže spôsobiť tragédiu. Lietadlo je podľa odborníkov stroj, ktorý musí byť mimoriadne presne vyvážený. Aj hádka a následná bitka na palube ho môže náhle zmeniť a stroj sa v tom momente stane neovládateľným.

Rozhodnutie kapitána o núdzovom pristátí je preto chránené medzinárodnými dohodami a je absolútne nenapadnuteľné.

"Ak sa rozhodol s tým, že je to v záujme bezpečnosti, je to konečné rozhodnutie, ktoré žiadny súd neprebije," dodáva Švec. A V prípade, ak nejde o núdzové pristátie zo zdravotných dôvodov, náklady hradí pasažier, ktorý situáciu zapríčinil. Aerolínie môžu vymáhať niekoľko tisíc eur.

Pozrite si analýzu z Novín o 17-tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy