Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Náklady na mimoriadne pristátie lietadla zaplatí slovenská pasažierka
Zdielať na

Náklady na mimoriadne pristátie lietadla zaplatí slovenská pasažierka

BRATISLAVA / Mimoriadnym pristátím lietadla a vysadením v putách skončila cesta Slovenskej pasažierky - Edity Kmeťovej z Viedne do Abu Zabí. Podľa posádky lietadla sa správala agresívne, piloti sa preto rozhodli pristáť v Turecku.

Pasažierke, podľa slov jej dcéry, prišlo po obede na palube lietadla zle. Keďže ulička k toaletám v ekonomickej triede bola zablokovaná jedálenským vozíkom a letuškou, vybrala sa k najbližšej toalete do prvej triedy. Keď z nej vyšla, začala sa, podľa vlastnej výpovede, ospravedlňovať stewardovi a letuške.

"Snažila sa im rečou tela vysvetliť, že musela vracať a že mala hnačku. Oni namiesto toho, aby prijali ospravedlnenie a opýtali sa jej, či jej môžu nejako pomôcť, tak ten steward prišiel za ňou do ekonomickej triedy a začal na ňu nekontrolovane kričať," opisuje Editina dcéra Zuzana.

Kopance 

Podľa oficiálneho stanoviska leteckej spoločnosti sa Edita správala agresívne a násilne k cestujúcim ako aj posádke letu. Niektoré zahraničné denníky uvádzajú, že sa personál snažila kopať a hrýzť. Kapitán lietadla sa z tohto dôvodu rozhodol mimoriadne pristáť.

"Posádka letu sa cestujúcej snažila priateľsky vysvetliť, že má používať toaletu v ekonomickej triede. Cestujúca sa potom začala správať agresívne a násilne voči posádke lietadla. Piloti preto nevideli iné riešenie, ako urobiť neplánovanú zastávku," píše vo svojom stanovisku letecká spoločnosť.

Na náklady pasažiera

Pre Slovenku sa let z Viedne do Abu Zabí skončil predčasne v tureckej provincii Erzurum, kde posádka odovzdala ženu v putách polícii. Jej rodina je presvedčená, že posádka lietadla reagovala prehnane.

"Keď je na palube situácia, ktorá eskaluje, je tam agresívny cestujúci,  opitý cestujúci, vyžaduje si reakciu kapitána. Nekoná bezhlavo, ale na základe analýzy situácie a toto urobil aj ten kapitán," vysvetľuje pilot Peter Švec.

Lietadlo z Viedne nakoniec dorazilo do Abú Zabí s dvojhodinovým meškaním. Keďže nešlo o mimoriadne pristátie zo zdravotných dôvodov, náklady zrejme zostanú na pleciach tejto ženy. Tie sa môžu pohybovať v tisíckach eur.

Reportáž spracovala redaktorka Martina Karasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy