Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Putin sa stretol s Asadom, hovorili o ďalších ruských operáciách v Sýrii
Zdielať na

Putin sa stretol s Asadom, hovorili o ďalších ruských operáciách v Sýrii

Zdroj: SITA

MOSKVA / Sýrsky prezident Bašár Asad jednal v Moskve s ruským prezidentom Vladimírom Putinom o vojenských operáciách v Sýrii. Informoval o tom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ide o prvú Asadovu zahraničnú cestu od roku 2011, kedy začala sýrska vojna. Rusko sa do bojov zapojilo 30. septembra.

Podľa Peskova išlo o pracovnú návštevu, na ktorú Asad prišiel v utorok. Informoval vraj Putina o situácii v Sýrii a o plánoch sýrskej armády.

Ruské operácie

Jednali taktiež o ďalších operáciách ruského letectva proti radikálnym skupinám. Putin podľa Peskova Asadovi poďakoval, že pozvanie do Moskvy prijal.

Asad vraj vyjadril vďačnosť za pomoc Ruska a povedal, že to Sýrii pomohlo vyhnúť sa "tragickému scenári". Putin prehlásil, že mieni spolupracovať s ostatnými svetovými mocnosťami pri hľadaní mierového riešenia pre Sýriu.

Aktivity teroristov

Politickému riešeniu sýrskej krízy podľa Asada bránia aktivity teroristov. O budúcnosti Sýrie chcú podľa neho rozhodnúť všetci Sýrčania, nielen vládnuca elita.

Peskov povedal, že spolu prezidenti jednali v utorok večer. Neuviedli ale, či je sýrsky prezident stále v Rusku, ale či už odletel.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) tvrdí, že pri ruskom bombardovaní sýrskych cieľov od konca septembra zahynulo 370 ľudí, z toho 243 prisťahovalcov a 127 civilistov. Rusi bojujú v západných a severných provinciách, ktoré priliehajú k pobrežnej Latakiji. Tá je domovom vládnúcich alavitov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy