Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vladimir Putin viní USA, že spolupráca v sýrskom konflikte je nedostatočná
Zdielať na

Vladimir Putin viní USA, že spolupráca v sýrskom konflikte je nedostatočná

MOSKVA/DAMAŠK / Ruský prezident Vladimir Putin kritizuje Spojené štáty, ktoré podľa neho nedostatočne spolupracujú pri riešení konfliktu v Sýrii. Na investičnom fóre v Moskve pritom uisťoval, že Rusko sa nesnaží o vedúce postavenie v tejto blízkovýchodnej oblasti.

"Ako môžeme spolupracovať? Pýtam sa sám seba, o čo im ide?, vyhlásil ruský prezident. V tejto súvislosti si okrem iného posťažoval, že Američania neodpovedali Moskve ani na otázku, na aké ciele by sa Rusko malo v Sýrii zamerať.

"Požiadali sme ich, aby nám dali tie ciele, ktoré považujú za stopercentne teroristické. Odpoveď znela nie, neboli sme na to pripravení... To nie je žiadny vtip, nič som si nevymyslel, je to presne tak. Nedávno sme Američanom navrhli: dajte nám teda objekty, na ktoré nemáme útočiť, a tiež žiadna odpoveď. Mne sa zdá, že niektorí naši partneri majú v hlave zmätok," citovala Putina agentúra TASS.

Jeden vodca

Ruský prezident tiež poznamenal, že západní partneri nechápu, čo sa v Sýrii naozaj deje, a nemajú jasno v tom, čo vlastne chcú v tejto krajine dosiahnuť. Šéf Kremľa okrem iného kritizoval zhadzovanie munície na padákoch Sýrskej slobodnej armáde, ktorá sa snaží o zosadenie prezidenta Bašára Asada. Podľa neho totiž nie je žiadna záruka, že sa táto munícia nedostane do rúk "teroristov".

"Nechcem teraz s nikým polemizovať, ale chcem povedať, že v Sýrii sa nesnažíme o nejaké vedenie. V Sýrii môže byť len jeden vodca a tým je sýrsky ľud," povedal Putin. Uisťoval pritom, že Moskve ide len o to, aby prispela k boju s terorizmom, ktorý ohrozuje "Spojené štáty, Rusko, európske krajiny, ba celý svet".

Pár míľ

Americká armáda oznámila, že americké a ruské stíhačky sa dostali nad Sýriu do takej blízkosti, že sa mohli navzájom identifikovať. Incident podľa Spojených štátov len podčiarkuje nutnosť, aby sa Moskva s Washingtonom dohodla na určitých bezpečnostných pravidlách v sýrskom vzdušnom priestore. Stroje vraj boli od seba v sobotu vzdialené len "pár míľ".

K incidentu došlo v rovnaký deň, kedy zástupcovia Spojených štátov a Ruska rokovali o tom, ako sa vyhnúť prípadným kolíziám medzi ich strojmi. Ako armádny hovorca Steve Warren bez ďalších podrobností dodal, posádky stíhačiek z oboch krajín sa zachovali profesionálne.

Ďalšia videokonferencia

Koalícia na čele so Spojenými štátmi v Sýrii podniká letecké útoky už od minuloročného augusta, Rusko začalo tento rok na konci septembra. Pentagon oznámil, že americkí a ruskí predstavitelia spolu viedli na tému bezpečnosti v sýrskom vzdušnom priestore deväťdesiatminútový videokonferenčný hovor. Ďalšia videokonferencia bude v stredu, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Rokovanie naplánované na stredu potvrdil i americký minister obrany Ash Carter. Ako uviedol, Spojené štáty očakávajú, že sa s Ruskom na určitých pravidlách vo vzduchu nad Sýriou dohodnú. "Naše rozhovory sú veľmi profesionálne a konštruktívne. Očakávam, že povedú vo veľmi krátkom čase k dohode," vyhlásil Carter.

Rusi pokračujú v bombardovaní Sýrie, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy