Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zostrelili lídrov Islamského štátu, Bagdádí podľa irackých zdrojov stále žije
Zdielať na

Zostrelili lídrov Islamského štátu, Bagdádí podľa irackých zdrojov stále žije

BAGDAD / Viacerí lídri Islamského štátu sú mŕtvi. Letecké útoky irackej armády zasiahli miesto ich stretnutia blízko hranice so Sýriou. Vodca abú Bakr Bagdádí podľa irackých zdrojov ale stále žije.

Iracká armáda v nedeľu oznámila, že jej letectvo zasiahlo účastníkov stretnutia Islamského štátu v provincii Anbár a konvoj, v ktorom na stretnutie išiel vodca organizácie abú Bakr Bagdádí. Správu o jeho stave sa nepodarilo nijak overiť.

"Po overení všetkých informácii od našich zdrojov je pravdepodobnejšie, že v konvoji, ktorý sme zasiahli, Bagdádí nebol. Snažím sa získať jasnejšie informácie," uviedol v pondelok bezpečnostný zdroj, ktorého citovala agentúra Reuters.

Prežil

Iracké bezpečnostné zdroje v pondelok uviedli, že abú Bakr Bagdádí pri nedeľňajšom nálete zasiahnutý nebol.

Stretnutie sa konali v meste Karabla blízko sýrskej hranice. "Bombardovali sme to miesto a viacero vodcov Islamského štátu zabili alebo zranili," oznámila iracká armáda.

Zasiahli domy i ľudí

Miestni ľudia a tiež zdroje z nemocnice potvrdili, že nálety zasiahli dva domy a zabili osem miestnych vodcov Islamského štátu.

Islamský štát vyhlásil vlani na severe Iraku a Sýrie kalifát a správy o Bagdádího zabití sa objavili niekoľkokrát. Prvý raz v júli. Bagdádí je jedným z najhľadanejších ľudí na svete a Spojené štáty za informáciu, ktorá by viedla k jeho dolapeniu, vypísali odmenu vo výške desať miliónov dolárov.

Viacerí lídri Islamského hnutia zomreli po náletoch, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy