Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Iracká armáda zabila pri náletoch viacero lídrov IS, vodca Bagdádí stále uniká
Zdielať na

Iracká armáda zabila pri náletoch viacero lídrov IS, vodca Bagdádí stále uniká

BAGDAD / Pri leteckom útoku na zhromaždenie príslušníkov Islamského štátu (IS) v západnom Iraku zahynulo dnes viacero lídrov tejto extrémistickej skupiny, medzi mŕtvymi však nie je najvyšší vodca IS Abú Bakr Bagdádí. Informovali o tom podľa agentúry Reuters nemocničné zdroje a miestni obyvatelia.

Iracká armáda predtým oznámila, že jej vzdušné sily pri dvoch náletoch zasiahli miesto stretnutia lídrov IS a konvoj vezúci Bagdádího na stretnutie v západoirackej provincii Anbar v blízkosti hranice so Sýriou.

Podľa armádneho vyhlásenia nebol osud lídra militantov, ktorý sa vyhlásil za vodcu samozvaného kalifátu v oblastiach Sýrie a Iraku ovládaných Islamským štátom, bezprostredne po náletoch známy.

"Iracké vzdušné sily bombardovali konvoj teroristu Abú Bakra Bagdádího, keď smeroval do Karably na stretnutie s veliteľmi Dáiš-u (Islamského štátu)," uviedla armáda vo vyhlásení.

Najhľadanejší terorista

Bagdádí, ktorý už viac ako rok stojí v čele chalifátu vyhláseného sunnitskými islamistami z IS, patrí k najhľadanejším teroristom sveta a len málokedy sa ukazuje na verejnosti.

Už niekoľkokrát sa objavili správy o jeho údajnom zranení alebo smrti. Napríklad tento rok v apríli iránske média informovali, že Bagdádí bol ťažko zranený pri leteckom útoku a nachádza sa v stave klinickej smrti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy