Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rusi pokračujú v bombardovaní Sýrie, po náletoch nasledoval pozemný útok
Zdielať na

Rusi pokračujú v bombardovaní Sýrie, po náletoch nasledoval pozemný útok

DAMASK/MOSKVA / Ruské letectvo dnes intenzívne bombardovalo ciele v sýrskych provinciách Hamá a Idlib. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na opozičných aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Londýna.

Po náletoch nasledoval pozemný útok na najmenej štyri povstalecké bojové pozície, ktorý urobila sýrska armáda so spojencami. Rusko je podľa svojho ministerstva obrany pripravené prijať americké návrhy na koordináciu operácií v Sýrii.

Rakety zem-zem

Podľa SOHR Rusi použili množstvo rakiet zem-zem. Rusko, ktoré je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, útočí od 30. septembra. Po dnešných náletoch a raketových útokoch nasledoval pozemný útok sýrskej armády a jej spojencov.

Jeden z aktivistov, ktorý je práve v Idlibe uviedol, že armáda ostreľuje centrálnu oblasť tejto západnej provincie, kde povstalci zaútočili na armádne stanovisko a zničili jeden tank. Podľa SOHR sa boje odohrávali v blízkosti diaľnice spojujúcej severnú provinciu s Damaskom. Po boku sýrskych vojakov bojujú vraj spojenci libanonského Hizballáhu.

Narušenie tureckého priestoru

Ruské operácie v Sýrii znepokojujú Turecko, pretože ruské lietadlá podľa Ankary narušili minulý víkend dvakrát turecký vzdušný priestor. Turecký prezident Erdogan v utorok varoval Moskvu, aby nezničila svoje priateľstvo s Ankarou, s ktorou "spolupracuje v mnohých ohľadoch".

Turecko znova upozornilo ruského veľvyslanca v Ankare na incidenty. Dnes turecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Ankara je pripravená jednať so zástupcami ruskej armády, aby sa v budúcnosti predišlo podobným incidentom.

Hovorca ministerstva ale poprel správy ruských médií, podľa ktorých Turecko navrhuje zostaviť pracovnú skupinu, ktorá bude operácie koordinovať. Hovorca tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) prehlásil, že ďalšie narušovanie tureckého vzdušného priestoru bude Turecko vnímať ako ohrozenie. Premiér Ahmet Davutoglu povedal, že si nepraje, aby sýrsky konflikt vyvolal krízu medzi NATO a Ruskom.

Kritika NATO aj USA

Kriticky sa k leteckým incidentom vyjadrilo aj NATO a rovnako USA, ktoré vedú od minulého roka koalíciu, ktorá bojuje proti Islamskému štátu na severe a východe Sýrie.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uviedol, že Rusko by mohlo prijať americké návrhy na koordináciu operácií. "Ruské ministerstvo obrany odpovedalo na žiadosti Pentagónu a preštudovalo americké návrhy na koordináciu operácií proti teroristickej skupine Islamský štát na sýrskom území. Tieto návrhy môžu byť prijaté. Upresňujeme len niektoré technické detaily a dnes o nich budú jednať experti nášho ministerstva a Pentagónu," uviedol Konašenkov. Američania a Rusi od minulého týždňa jednajú o tom, ako sa vyhnúť incidentom v sýrskom vzdušnom priestore.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy