Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rusko hlási deväť útokov na islamistov v Sýrii, Briti tvrdia niečo iné
Zdielať na

Rusko hlási deväť útokov na islamistov v Sýrii, Briti tvrdia niečo iné

DAMASK / Lietadlá ruských vzdušných síl podnikli v Sýrii za ostatných 24 hodín 20 bojových vzletov, pričom zaútočili na deväť cieľov extrémistickej organizácie Islamský štát (ISIS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Britský minister obrany Michael Fallon ale tvrdí niečo iné.

Predstaviteľ ruského rezortu obrany Igor Konašenkov uviedol, že do bojovej akcie boli zapojené lietadlá typu Su-34 a Su-24M.

Fallon ale tvrdí, že len jeden ruský útok bol namierený na islamistov. Ostatné boli proti iným cieľom - napríklad proti sýrskej opozícii bojujúcej proti autoritatívnemu prezidentovi Bašarovi Asadovi.

"Naše dôkazy ukazujú, že používajú nenavádzanú muníciu v osídlených oblastiach, zabíjajú civilistov a bombardujú Sýrsku slobodnú armádu (FSA) bojujúcu proti Asadovi," vyhlásil Fallon a dodal, že ruské nálety podporujú Asada a predlžujú utrpenie ľudí.

Zapojili sa

Ruské letectvo začalo v stredu prvý raz od začiatku sýrskej občianskej vojny v roku 2011 bombardovať v Sýrii ciele, o ktorých Moskva tvrdí, že patria Islamskému štátu.

Umiernení sýrski vzbúrenci a americké zdroje naopak uvádzajú, že ruské letectvo podniká útoky na územiach ovládaných Západom podporovanou opozíciou, ktorej cieľom je zvrhnutie režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Západ tvrdí, že Rusko bombarduje v Sýrii všetko, len nie pozície islamistov. Ako to je? Pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy