Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obama: Zo sýrskeho konfliktu sa nesmie stať vojna medzi USA a Ruskom
Zdielať na

Obama: Zo sýrskeho konfliktu sa nesmie stať vojna medzi USA a Ruskom

WASHINGTON / Rusko pri svojom vojenskom ťažení v Sýrii na podporu režimu prezidenta Bašára Asada nerozlišuje medzi pozíciami džihádistickej organizácie Islamský štát (ISIS) a omnoho umiernenejšími islamistickými povstalcami. Uviedol to šéf Bieleho domu Barack Obama.

"Z ich perspektívy ide o teroristov. A to je recept na katastrofu," povedal Obama na tlačovej konferencii. Americký prezident ďalej zdôraznil, že USA nebudú spolupracovať s ruskou stranou na ofenzíve proti sýrskej opozícii a nechcú spraviť zo sýrskeho konfliktu "zástupnú vojnu medzi USA a Ruskom".

"Toto nie je žiadny šachový turnaj medzi superveľmocami," zdôraznil Obama na margo skutočnosti, že Washington a Moskva uskutočňujú letecké útoky na rozdielnych oponentov Asadovej vlády.

Nezdarné aktivity

Obama označil ruské vojenské aktivity v Sýrii za vopred odsúdené na nezdar a vyjadril presvedčenie, že odsunú sýrsky konflikt od mierového riešenia.

Americký prezident ďalej tvrdí, že kremeľský šéf Vladimir Putin si nezískal ohľadom svojho postoja k Sýrii medzinárodnú podporu.

Proti väčšine

Na strane ruského prezidenta je iba Irán a Asadova vláda, kým Spojené štáty stoja na čele medzinárodnej koalície 60 krajín, ktorá bojuje proti extrémistom z ISIS v Sýrii a Iraku.

Západ tvrdí, že Rusko bombarduje v Sýrii všetko, len nie pozície islamistov. Ako to je? Pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy