Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rusi bombardujú v Sýrii všetko okrem ISIS, tvrdí Západ
Zdielať na

Rusi bombardujú v Sýrii všetko okrem ISIS, tvrdí Západ

DAMASK/BRATISLAVA / Situácia v Sýrii je veľmi vážna. Niektoré zdroje špekulujú o tom, že zásah Ruska len predĺži konflikt v Sýrii o desať rokov. Mnohí totiž tvrdia, že Rusi bombardujú všetko, len nie Islamský štát. Kremeľ sa ale bráni.

Na jednej strane stojí režim prezidenta Bašara Asada. Proti nemu stojí ako najsilnejší súper Islamský štát (ISIS), ktorý kontroluje väčšinu územia. Rovnako aj povstalci z organizácie An Nusra, teda Al Kaidá ale aj opozícia.

Proti ISIS stoja tiež Kurdovia. 

Angažuje sa aj Medzinárodná koalícia, teda západný svet na čele s USA, Rusko, Irán a Čínu, ktorí podporujú Asadov režim.  

Sýria neexistuje

Sýria ako štát už teda neexistuje. To, čo teraz sledujeme v priamom prenose je spor o tom, či Rusi bombardujú naozaj Islamský štát, alebo - ako tvrdí Západ - bombardujú všetko len nie ISIS.

"Oni až tak nebudú bombardovať Islamský štát. Oni budú bombardovať umiernenú opozíciu, ktorá je namierená proti prezidentovi Asadovi," potvrdzuje tieto informácie bezpečnostný analytik Ivo Samson.

"Bombardujú na miestach, kde sa Islamský štát ani len približne nenachádza," dopĺňa predseda zahraničného výboru František Šebej.

Informačná vojna

Rusko sa ale bráni. Podľa neho ide len o informačnú vojnu.

"Ak nepodporíme Asada, iná krajina bude pokračovať vo vytváraní chaosu a Islamský štát sa rozšíri do celého sveta," vysvetľuje generálmajor ruských vzdušných síl Alexander Ruckoj.

"Naša odpoveď je čestná a férová. Naozaj pomáhame sýrskej vláde bojovať proti Islamskému štátu a ďalším teroristom," potvrdzuje ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Kde je pravda?

Mnohí sa teda zhodujú v tom, že Rusko bombarduje Sýriu. Ale nevedia sa zhodnúť v tom, čo presne bombardujú.  

"Nevieme úplne presne identifikovať, že kto má v tomto úplnú pravdu," hovorí analytik CEPI Marián Majer.

Nemajú sa kam vrátiť

Už dnes ale hovoríme o polovici, teda jedenástich miliónoch utečencov zo Sýrie. Európa zatiaľ mlčí.

"Pre Európu to znamená jednoducho to, že prúd utečencov bude pokračovať, lebo stále viac a viac ľudí bude mať dôvod utekať, lebo im rozbombardujú obydlie," vysvetľuje Šebej.

"Vlna utečenectva je už na takom bode, že je nemožné ju zastaviť, tí ľudia sú už preč, nemajú sa kam vrátiť," dodal Samson.

Pozrite si analýzu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy